Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как оризът влияе на червата?

08 октомври 2024, 14:04 часа

Оризът е от полза поддържане на здравето на червата, особено ако включите неполирани сортове в диетата си, каза диетологът Наталия Круглова.

Ползи от ориза за здравето и червата

Специалистът отбеляза, че продуктът съдържа манган, витамини от група В, цинк и селен.

"За повече ползи трябва да изберете неполиран ориз. Това е например кафяв, червен, див ориз и всякакви сортове, които не са изчистени от люспата. Този вариант съдържа повече витамини от група В и чрез консумацията му човек ще получи повече диетични фибри. Това е важно за поддържане на здравето на червата”, обяснява лекарят.

Как оризът влияе на кръвното и сърцето?

Диетологът предупреждава, че е невъзможно да се поддържа здраве с един продукт. Специалистът препоръчва разнообразяване на диетата. Д-р Круглова споделя, че здравословната диета трябва да включва ориз.

Експертът допълва, че неполираният ориз запазва полезните вещества в състава си. Специалистът уточнява, че продуктът може да се използва за профилактика на невродегенеративни заболявания, особено при жени след менопауза.

„Освен това наскоро на пазара се появи продукт като брашно от кафяв ориз. Ползите от него са много по-големи, отколкото от обикновеното оризово брашно. Имаме нужда от растителни продукти за стабилни нива на глюкоза, които са много зависими от храненето“, казва още д-р Дианова.

Тази зърнена култура е богата на витамини от група В, аминокиселини, калий и фосфор. Имат положителен ефект върху организма, тъй като подобряват работата на червата и забавят процеса на стареене на кожата. Тази зърнена култура подобрява паметта и намалява нивото на вредния холестерол.

Оризът също не съдържа глутен, който е силен алерген, така че може да се консумира дори от хора, склонни към алергии. Оризът съдържа много сложни въглехидрати, които са източник на енергия и поддържат мускулите. Освен това 100 грама зърнени култури съдържат 7 грама протеин, който е важен за организма.

Въпреки полезните свойства обаче не бива да прекалявате с употребата на тази храна, тъй като това ще има негативни последици за здравето.

Оризът не е диетичен продукт, той има 350 калории на 100 грама зърнена култура. Следователно прекомерната му консумация може да доведе до наднормено тегло.

Оризът "изхвърля" калция от тялото. От количеството на този елемент зависи състоянието на косата, костите и ноктите. Особено бял ориз не трябва да се яде от жени след 55 години, тъй като нивата на калций намаляват с възрастта и се развива остеопороза. При това заболяване костната плътност се влошава.

"Ето защо, ако не можете да се откажете от тази зърнена култура, тогава я консумирайте в комбинация с храни, които са богати на калций и могат да компенсират неговия дефицит в организма. Подходящи са рибни консерви, зелени зеленчуци и ферментирали млечни продукти", казва специалистът.

Дори най-евтиният ориз ще стане ронлив и вкусен, ако направите това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес