Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как морковите влияят на холестерола?

17 юли 2024, 13:31 часа

Морковите са източник на ценни хранителни вещества. Изданието The Health Site споделя какви са свойства на този кореноплоден зеленчук и как той влияе на холестерола.

Може ли да се ядат моркови при диабет? 

Морковите са богат източник на каротеноиди. Около 80 процента от каротините в състава им са вид бета-каротин, който се превръща във витамин А в нашите черва. Каротеноидите спомагат и за поддържането на добре функционираща имунна система, важни са за кожата и здравословното стареене и поддържат доброто състояние на лигавиците.

Влияние на морковите върху нивата на холестерола

Морковите са източник на фибри и витамин С, които имат положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове и сърцето. Яденето на сурови моркови помага за подобряване на баланса на холестерола в кръвта.

Други ползи от морковите 

Морковите често се съветват да бъдат изключени от диетата като източник на естествени захари и въглехидрати. Но суровите моркови са с ниско съдържание на калории, съдържат фибри, вода и могат да бъдат добра алтернатива на сладките лакомства по време на диета – консумацията им помага да се намали количеството добавена захар в диетата (една от основните причини хората да са с наднормено тегло).

Този кореноплоден зеленчук е богат на растителни съединения, чиято консумация се свързва с намален риск от рак. По-специално се твърди, че жените, които редовно ядат високи дози каротеноиди, могат значително да намалят риска от развитие на рак на гърдата.

Фибрите в суровите моркови ферментират добре - този зеленчук играе ролята на пребиотик за червата, служейки като "гориво" за полезните чревни бактерии. Много от тези бактерии произвеждат късоверижни мастни киселини, които са полезни не само за червата, но и за цялостното здраве.

Морковите са богати източници на калий, който е вазодилататор, тоест увеличава притока на кръв и подобрява кръвообращението.

Друго полезно за сърцето вещество - кумаринът, също се съдържа в морковите. Помага за намаляване на кръвното и защитава здравето на сърцето.

Витамин С, присъстващ в морковите, е антиоксидант, който осигурява директна защита на протеините, липидите, ДНК и РНК от вредните ефекти на свободните радикали. Морковите са с високо съдържание на фибри и груба храна, които са едни от най-важните елементи за поддържане на здравословно храносмилане. Това намалява риска от запек и предпазва червата и стомаха от различни сериозни заболявания.

Яденето на моркови стимулира слюноотделянето, което помага в борбата с бактериите, които водят до развитие на кариес и халитоза (лош дъх). Благодарение на каротеноидите и фибрите, морковите са добри в регулирането на нивата на кръвната захар, като по този начин помагат на хората с диабет да живеят пълноценен и здравословен живот.

Витамин А, съдържащ се в морковите, ефективно подхранва и овлажнява кожата. Полезните вещества на кореноплода често се използват в козметиката.

Супата от моркови е отлично средство за лечение на диария. Морковите са полезни под всякаква форма, дори след термична обработка, въпреки факта, че някои полезни елементи се губят.

Морковите съдържат много витамин А, който може да се натрупва в тялото. Така че не прекалявайте и не яжте твърде голямо количество от тях. Ако постоянно консумирате продукта в големи количества, можете да развиете жълтеникаво-оранжев оттенък на кожата. 

Защо не трябва да се прекалява с консумацията на моркови?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес