Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как можете да получите болести по полов път, ако не сте правили секс от месеци?

20 юли 2024, 18:50 часа

Страшният, но истински факт е, че не е нужно да правите секс, за да се разболеете от болести, предавани по полов път. Гинекологът Алис Дуек от Ню Йорк е автор на книгата "V е за вагина" (V is for Vagina)". Тя откри къде се крият вирусите, от които трябва да бягаме.

В областта на чатала има много различни микроорганизми и бактерии. Всички тези бактерии създават взаимен баланс, поддържат го и една друга предотвратяват твърде многото размножаване на някои от тези видове. Въпреки това понякога нещата тръгват в грешна посока и последствието са инфекции на половите органи, например с микроорганизми, които в ануса не са вредни, но във влагалището могат да причинят много дискомфорт, ако се появят там Инфекции от този тип могат да възникнат при жени, които са сексуално активни, но и при такива, които не са. Инфекциите на влагалището и пикочните пътища са сред най-честите гинекологични проблеми.

Вижте още: За какво алармира честият сърбеж на косата?

Бактериална вагиноза

Това е вагинална инфекция при сексуално активни жени. Не се предава изключително чрез полов акт, а се причинява от сексуални действия, които причиняват нарушаване на бактериалния баланс във влагалището. При бактериална вагиноза се появява сиво или бяло течение с неприятна миризма, почти подобна на миризмата на риба, като появата може да бъде последвана от дразнене на влагалището. Бактериалната вагиноза се лекува чрез приемане или прилагане на антибиотик или гел върху влагалището.

Цистит

Циститът е възпаление на пикочния мехур. Причината за възникването му е бактериална инфекция, като се появява при жени от всички възрастови групи и е изключително неприятно. Основният симптом е честата нужда от уриниране, при която се отделят само няколко капки урина, последвани от изтръпване.

Възпалението в самия пикочен мехур предотвратява пълното изпразване и бактериите, присъстващи в остатъчната урина, могат да продължат да се размножават. Тези бактерии са натрапници, тъй като пикочният мехур и уретрата обикновено са свободни от микроорганизми. От вътрешната част на уретрата, където случайно са попаднали, бактериите попадат в пикочния мехур. Уретрата на жената е много по-къса от тази на мъжа, така че циститът е много по-често срещан при жените и половият акт може да помогне за разпространението му по уретрата. Възпалението на мехура често спира от само себе си, но ако продължи по-дълго е необходимо лечение с антибиотици и чай от увина или червена боровинка. Ако инфекцията не се лекува, тя може да се разпространи в бъбреците. Помага на жените, които са предразположени към цистит, да изпразнят пикочния си мехур както преди, така и след полов акт, тъй като това изхвърля потенциалните бактерии.

HPV и брадавици

Въпреки че от години се обсъждат и откриват нови подробности за HPV вируса, мнозина не знаят, че той може да се предава през кожата. HPV вирусът може да се предава през кожата, но само ако някой докосне брадавицата (кондилома), която е възникнала в резултат на този вирус. HPV вирусът се предлага в много форми и някои могат да причинят генитални брадавици.

Молускум контагиозум (Molluscum Contagiosum)

Въпреки че звучи нереалистично, заразната вирусна инфекция често се предава чрез солариумите, които жените често посещават. Първите симптоми, по които ще разпознаете тази инфекция са твърди топчета по гениталиите, но те могат да се разпространят, поради което трябва да се притеснявате. Положителната страна е, че след като се отървете от вируса, инфекцията обикновено не се връща.

Вижте още: Нормално ли е да говорим сами със себе си

Трихомониаза

Това заболяване не е много известно, но си струва да прочетете нещо за него, защото вирусът може да оцелее върху неодушевен предмет доста дълго време, след като бъде докоснат от заразен човек. Може да се прояви под формата на влагалищна инфекция, с отделяне на секрет, секрет с неприятна миризма, придружен от сърбеж и дразнене.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес