Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как маслините влияят на кръвната захар?

26 юли 2024, 11:29 часа

Американски учени проведоха проучване и установиха, че естественото съединение в маслините, еленоловата киселина, е обещаващо като потенциално средство за лечение на затлъстяване и диабет тип 2.

Влияние на маслините върху нивата на кръвната захар

Както пише sciencealert, изследователи от Virginia Tech проведоха експеримент върху модели на мишки. След една седмица еленоловата киселина понижава нивата на кръвната захар по същия начин или по-добре от двете водещи лекарства.

Полезно ли е да се ядат маслини всеки ден? 

„Промените в начина на живот и здравните интервенции имат ограничено въздействие върху нарастването на затлъстяването, един от основните рискови фактори за диабет тип 2. Наличните лекарства против затлъстяване са неефективни за поддържане на загуба на тегло, скъпи са и/или носят потенциални дългосрочни рискове за безопасността Нашата цел беше „да разработим по-безопасни, по-евтини и по-удобни многоцелеви агенти, които могат да предотвратят появата на метаболитни нарушения и диабет тип 2“, казва специалистът по хранене от Virginia Tech проф. Д. Луи.

В предишно изследване на мишки в същата лаборатория е установено, че еленоловата киселина стимулира освобождаването на два метаболитни хормона, които ни помагат да усетим кога да спрем да ядем.

Единият е глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), който Ozempic и подобни лекарства имитират, за да регулират кръвната захар и ситостта. Другият е по-малко известният пептид YY (PYY), който се освобождава от клетките в червата, за да контролира апетита в края на храненето.

Дори една доза концентрирана еленолова киселина стимулира секрецията на GLP-1 и PPY. Затлъстелите мишки на диета с високо съдържание на мазнини получиха съединението в продължение на две седмици и постигнаха глюкозен толеранс и нива на кръвната захар на гладно, еквивалентни на техните връстници на стандартна диета.

Проучването установява, че само след една седмица лечение, мишките тежат значително по-малко и нивата на кръвната им захар са по-добре регулирани, отколкото преди лечението и в сравнение с мишки с двете заболявания, на които не е дадена еленолова киселина. 

„Като цяло проучването установи, че еленоловата киселина от маслини има обещаващи ефекти върху освобождаването на хормони и метаболитното здраве, особено при затлъстяване и диабет. Това съединение изглежда имитира физиологичните условия на приема на храна, за да стимулира директно секрецията на чревен метаболитен хормон, който помага регулира енергийния баланс и метаболитното здраве“, казва проф. Лиу.

Еленоловата киселина се намира в маслиново масло екстра върджин и зрели маслини, но може да бъде произведена по-евтино чрез разграждане на нейния прекурсор олеуропеин, който присъства не само в кожата и пулпа на маслините, но и в листата и семената на растението.

В същото време, според учените, е твърде вероятно човек да не може да консумира достатъчно маслини или необработен зехтин, за да получи същите полезни ефекти, които са открити в проучванията. Факт е, че олеуропеинът е умишлено премахнат от повечето продукти от маслини поради горчивия си вкус.

Разлики между черни и зелени маслини

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес