Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как киселото зеле влияе на щитовидната жлеза?

22 октомври 2024, 12:48 часа

Киселото зеле е основният помощник в укрепването на имунната система и възстановяването на чревния микробиом, особено в студения сезон, но как консумацията му влияе на здравето и състоянието на щитовидната жлеза. Отговор на този въпрос дава руският лекар д-р Елена Соломатина.

Ефект от консумацията на кисело зеле върху щитовидната жлеза

Не всеки обаче може да разчита на продукта: диетологът Елена Соломатина сподели противопоказания, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Какво се случва с тялото, когато ядем кисело зеле редовно?

Експертът също така споделя, че зелето не трябва да присъства в диетата при проблеми с щитовидната жлеза. Веществата, влизащи в състава му, пречат на производството на специални хормони, свързани с нормалната функцията на деликатната жлеза. Експертът пояснява, че това важи не само киселото, но и за прясното зеле.

Лекарят напомня, че киселото зеле съдържа фибри и киселина. Здравите хора се нуждаят от тях, но при стомашно-чревни заболявания като язва, гастрит, панкреатит, ентероколит ястията с кисело зеле (не само зеле) ще бъдат вредни.

Ползи и състав на киселото зеле

"Ако нямате проблеми със стомашно-чревния тракт и ендокринната система, тогава почти няма причина да откажете киселото зеле. То носи само ползи, например укрепва имунната система, подобрява състоянието на кръвоносните съдове и отчасти допринася за ефективната загуба на тегло", казва екпертът.

Киселото зеле е диетичен продукт, както по отношение на ниското съдържание на калории, така и по отношение на количеството захари. Има само 1,78 гр от тях (0,14 гр глюкоза) на 100 гр продукт. Нивото на инсулиновото натоварване е ниско.

Сред минералите и микроелементите в киселото зеле особено внимание заслужават натрий (661 mg), калий (170 mg) и калций (30 mg). Освен това съдържа фосфор, магнезий и 14,7 mg витамин C. Това не е много, като се има предвид дневната нужда на възрастен от 75–90 mg витамин C, но при балансирана диета киселото зеле е добра добавка за укрепване на имунната система система.

В състава му влизат още витамин К, витамин Е, витамин А.

Освен това киселото зеле съдържа антиоксидантите каротин, лутеин и зеаксантин и много малко количество наситени мастни киселини (0,034 g) и полиненаситени (0,067 g). В малки количества съдържа такива важни за организма аминокиселини като триптофан, треонин, лизин, аргинин, левцин, аспарагинова и глутаминова киселини. Те отговарят за енергийния метаболизъм, функционирането на нервната система, създаването на нови клетки и много други процеси в тялото.

Лекар: Тези грешки "убиват" ползите от киселото зеле

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес