Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как елдата влияе на кръвта?

30 септември 2024, 10:19 часа

Елдата е продукт, известен със своята леснота на приготвяне, достъпност и висока хранителна стойност. Но има много митове около нея, особено по отношение на нейния ефект върху здравето.

"Често можете да чуете, че елдата сгъстява кръвта и че е опасна за хора с тромбоза и сърдечно-съдови заболявания", казва гастроентерологът д-р Рустем Садиков.

Елдата разрежда или сгъстява кръвта?

„Елдата, както много други храни, е богата на желязо, което участва в образуването на хемоглобина. Но това не означава, че автоматично сгъстява кръвта", казва д-р Рустем Садиков и допълва, че тя не е продукт, който директно сгъстява или разрежда кръвта. Съставът на кръвта обаче може да бъде повлиян от някои вещества, съдържащи се в зърнените храни, като рутин (витамин Р) и различни антиоксиданти.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете елда всеки ден? 

Рутинът, присъстващ в елдата, помага за укрепване на стените на капилярите и може да намали тяхната чупливост, което е полезно за сърдечно-съдовата система.

„Някои проучвания показват, че рутинът може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци чрез подобряване на притока на кръв. В този контекст елдата може да се счита за продукт, който подобрява кръвообращението, което косвено може да се приеме и като продукт за разреждане на кръвта”, продължава гастроентерологът.

Елдата е богата и на фибри и магнезий, които имат благоприятен ефект върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове, намалявайки кръвното налягане и риска от образуване на кръвни съсиреци.

„Важно е обаче да се отбележи, че ефектът на храната върху кръвта зависи не само от един продукт, но и от цялостната диета, нивото на физическа активност и здравословното състояние на човека“, обобщава лекарят.

Коя елда е по-добра?

Елдата е ценен източник на диетични фибри, които играят важна роля за поддържане на здравето. Съдържанието и съставът на фибрите в елдата зависи от метода на нейната обработка. 

Елдата с люспите с най-високо съдържание на фибри. Богат е на лигнин и целулоза, които са в основата на твърдата структура на зърното. Люспите често се използват като хранителна добавка за увеличаване на съдържанието на фибри. 

Натрошената елда се образува чрез смилане на цели зърна. В резултат на това има по-ниско съдържание на фибри от пълнозърнестите храни. Този вид зърнена култура се сварява по-бързо, но губи част от полезните си вещества.

Триците от елда са страничен продукт от преработката на елда. Те са богати на лигнин и целулоза, които им придават грубата текстура. Триците често се добавят към печива, за да се подобри хранителната им стойност.

Важно е да се отбележи, че печенето на зърна от елда увеличава съдържанието на всички фракции на фибри, което я прави още по-ценна за здравето. Диетичните фибри в елдата играят важна роля в превенцията на различни заболявания. Елдата съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри.

„Разтворимите фибри помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, намалявайки риска от коронарна болест на сърцето. Той също така забавя усвояването на глюкозата, което помага за контролиране на нивата на кръвната захар, намалявайки риска от диабет, обяснява лекарят. Неразтворимите фибри стимулират чревната функция, предотвратяват запека и подобряват храносмилането. Освен това помага за нормализиране на чревната микрофлора.

Кой не трябва да яде елда?

„Както всяка друга зърнена култура, елдата може да предизвика алергични реакции“, предупреждава лекарят.

"При пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника си струва да ядете елда в ограничени количества и само във варена форма без сол и подправки. Хората с непоносимост към глутен, тоест целиакия, трябва да изключат елдата от диетата си, тъй като съдържа този протеин. Елдата е богата на калий, чийто излишък може да бъде опасен за хора с бъбречна недостатъчност. Зърнените култури също могат да повишат киселинността на стомаха, причинявайки подуване, метеоризъм и диария при хора със синдром на раздразнените черва", допълва д-р Садиков.

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес