Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се ядат тиквени семки?

17 октомври 2024, 20:06 часа

Тиквените семки могат да се консумират както обелени, така и с черупки. Те заемат специално място в диетата – тези семена са питателни, универсални и могат да се приготвят у дома, стига да имате тиква и тава за печене. Можете да купите и тиквени семки от магазина. Диетологът д-р Ели Розен обяснява какви са ползите от тях и дава съвети как да ги включите в диетата си.

Как е правилно да се яде тиквено семе? 

Експертът обяснява, че тиквените семки могат да се консумират без черупки или с черупки - и са напълно безопасни.

Според д-р Росен тиквените семки са богати на хранителни вещества - антиоксиданти като калий и магнезий, както и желязо, калций, цинк и омега-3 мастни киселини, както и много растителни протеини. Освен това тиквените семки без черупки съдържат повече фибри, отколкото тиквените семки без черупки. 

Какви са ползите от тиквените семки за здравето?

"Струва си да се има предвид, че суровите тиквени семки съдържат фитинова киселина, което ги прави трудно смилаеми. Печенето на семената преди консумация ще намали нивата на фитиновата киселина, което ще ги направи малко по-лесни за смилане. Най-лесният начин да ядете тиквени семки е да ги препечете във фурна за около 10 минути и да ги добавите като хрупкава заливка към салати или да ги добавите към мюсли или да ги ядете като закуска самостоятелно", казва д-р Росен. 

Как е правилно да се съхранява тиквено семе?

Суровите, нелющени тиквени семки трябва да се съхраняват в херметически затворен контейнер за съхранение на храни на хладно и сухо място, като например килер или шкаф. Те не трябва да се излагат на високи температури или пряка слънчева светлина. Когато се съхраняват по този начин, суровите тиквени семки трябва да издържат около шест месеца.

Печените тиквени семки могат да се съхраняват както по-горе, но те ще останат свежи само около две седмици. За да удължите срока на годност на печените тиквени семки, поставете ги в херметически затворен контейнер за съхранение на храна в хладилника, където ще се съхраняват до два месеца.

Суровите, обелени семена трябва да се съхраняват в херметически затворен контейнер в хладилника, където ще останат свежи до една година. Печените семена могат да останат свежи около месец в хладилника или около две седмици при стайна температура, ако се съхраняват в херметически затворен контейнер на хладно и тъмно място.

Сутрин на гладно: за какво помага яденето на тиквени семки

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес