Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да ускорим метаболизма си по естествен начин?

21 август 2024, 07:35 часа

Метаболизмът е биохимичен процес, по време на който тялото ни гори калории и ги превръща в енергия, а скоростта му зависи от редица фактори, преди всичко генетични. Ако искате да загубите излишни килограми, може да се придържате към няколко начина за ускоряване и подобряване на метаболитната активност.

Какво е метаболизъм?

Това е сложен процес, който движи всичко, което правите, от дишането и растежа до осигуряването на енергия за мислене на мозъка ви. Тялото непрекъснато гори калории, независимо дали е активно или в покой. Дори когато почивате или спите, тялото ви използва енергия за жизненоважни функции като дишане, кръвообращение и обновяване на клетките. Този разход на енергия е известен като основен метаболизъм.

Тези 3 храни ускоряват метаболизма след 40 години

Движението, ходенето, говоренето и изпълнението на ежедневните задачи също горят калории, пише изданието The Health Site.  Физически дейности като бягане, плуване или вдигане на тежести увеличават броя на калориите, които тялото ви използва. Основната причина, поради която някой иска да ускори метаболизма, е неговата роля в загубата на тегло, което се случва, когато тялото изгаря повече калории, отколкото приема. Хората с по-бърз метаболизъм изгарят повече калории както в покой, така и по време на активност.

Хранене и метаболизъм

Диетите са често срещан начин за отслабване, но рестриктивните могат да забавят метаболизма, тъй като тялото тълкува намаления прием на калории като заплаха и забавя метаболизма. За да промените това, изберете храни/съставки, които увеличават количеството енергия (броя калории), необходимо за смилане и преработка на храната, като например:

  • Протеини: Примери за здравословни източници на протеини са пиле, риба, боб, гръцко кисело мляко, орехи, семена от чиа, извара.
  • Интегрални въглехидрати: Това са храни, богати на фибри, които се усвояват бавно, като зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, кафяв ориз и бобови растения.
  • Кофеин: Една чаша кафе от 240 мл съдържа около 100 мг кофеин. Същото количество черен чай съдържа около 50 mg кофеин, зелен чай около 25 mg. Три чаши зелен чай на ден могат да изгорят приблизително 100 допълнителни калории на ден.

Вашият метаболизъм е по-бърз сутрин и по-бавен вечер, така че планирането на по-обилни хранения по-рано през деня може да ви помогне да изгорите повече калории. 

Силовите тренировки засилват метаболизма чрез изграждане на мускулна тъкан, тъй като мускулите изгарят повече калории от мазнините. Това означава, че колкото повече мускулна маса имате, толкова по-бърз ще бъде метаболизмът ви. Всъщност общата мускулна маса заедно с генетичния състав са най-силните детерминанти на метаболизма.

В допълнение, силовите тренировки имат ефект на изгаряне на калории след тренировка, известен като повишена консумация на кислород след тренировка. След интензивна тренировка тялото се нуждае от повече кислород, за да се върне в състояние на покой, което изгаря допълнителни калории.

Изследванията също така предполагат, че високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) също могат да стимулират метаболизма известно време след тренировката. Може да бъде бързо бягане на място, висок скок, редуване на лицеви опори, клякания и подскоци, бягане с резки, кратки промени на посоката, вдигане на тежести. Същността на тази тренировка е да раздвижите възможно най-много мускули, да работите с изключително висока интензивност в продължение на 2-20 минути (всеки ден) и да изгорите голям брой калории през това време.

Тези летни плодове ускоряват метаболизма

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес