Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си набавим достатъчно желязо от храната - съвет от лекар

11 септември 2024, 11:33 часа

Приемането на добавки с желязо без лекарско предписание може да бъде опасно. Прекомерното натрупване на този микроелемент в тялото е изпълнено с проблеми с черния дроб и стомаха. Ето защо най-доброто решение за предотвратяване на анемия е да получите необходимото желязо от диетата.

Руският диетолог д-р Рустем Садиков споделя трик как да получите максимално желязо от храната дори и при нисък хемоглобин.

Хемоглобинът е протеин, който съдържа големи количества желязо и осигурява транспорта на кислород от белите дробове до всички тъкани, органи и системи. Недостигът на желязо може да възникне при хора от различна възраст и пол, но има определени групи, които са особено податливи на това, казва диетологът Рустем Садиков.

Как да помогнете на тялото си да абсорбира желязото по-добре?

За да извлечете максимална полза от вашата диета, вашият лекар съветва да ядете храни, богати на желязо, заедно с храни с високо съдържание на витамин С.

Лекар: Тези хора страдат най-често от дефицит на желязо

"Добавете салата с червени чушки, домати и спанак към порция месо или риба – тази комбинация ще увеличи усвояването на желязото. Освен това има много витамин С в магданоз, броколи, брюкселско зеле и карфиол. Моля, имайте предвид, че по време на топлинна обработка витамин С се разрушава още при температура от 90 градуса. Затова яжте зеленчуците сурови", казва лекарят.

Друго правило, което ще помогне на тялото да получи повече желязо, е избягването на чай и кафе по време и непосредствено след хранене. Тези напитки съдържат полифеноли, за които проучванията показват, че блокират усвояването на желязото.

„Имайте предвид, че яденето на храни, богати на желязо, е само част от решението. Не забравяйте да се консултирате с лекар, който ще определи причината за недостига на желязо и ще предпише правилното лечение“, казва д-р Садиков. 

„Независимата и неконтролирана употреба на лекарства, съдържащи желязо, може да доведе до сериозни проблеми със стомаха, червата и черния дроб“, предупреждава лекарят.

Нисък хемоглобин: симптоми

„Най-честият симптом е умора и постоянна слабост, което е свързано с липса на енергия и кислород в тъканите. Замаяност и недостиг на въздух могат да се появят дори при малка физическа активност. Кожата става бледа, ноктите стават чупливи, косата отслабва и окапва”, казва експертът.

Ако се появят такива симптоми, трябва да се консултирате с лекар. Заедно с приема на лекарства, диета, богата на желязо, ще помогне за повишаване на нивата на хемоглобина.

Храни, които повишават хемоглобина

Месо. Говеждото, свинското и агнешкото са източници на хем желязо, същото, което се съдържа в хемоглобина и се усвоява най-добре от организма. Особено много от този микроелемент има в черния дроб и бъбреците.

Риба. Сьомгата, рибата тон и скумрията също съдържат хем желязо. Освен това те съдържат много други полезни микроелементи: калций, фосфор, магнезий, йод, както и омега-3 мастни киселини.

Пилешкото и пуешкото са източници на хем желязо, което повишава нивата на хемоглобина.

Бобови растения. Фасулът, лещата и грахът също са богати на желязо, но то се усвоява по-слабо от желязото от животински продукти.

Зеленолистни зеленчуци. Спанакът, зелето и броколите съдържат желязо и витамин С, които спомагат за усвояването на микроелемента.

Сушени плодове. Стафиди, сини сливи, сушени кайсии съдържат много желязо и калий.

Ядки и семена. Орехи, бадеми, лешници, тиквени семки, сусам и слънчогледови семки са източници на желязо, както и на витамини и здравословни мазнини.

Може ли да се пие желязо всеки ден?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес