Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с високото кръвно сутрин и вечер?

22 август 2023, 12:22 часа

Макар мнозина да са наясно с опасностите, свързани с хипертонията, малцина знаят, че кръвното налягане може се колебае по различно време през деня. Това колебание възниква поради редуването на условията, в които всеки постоянно се намира. Разликите в кръвното налягане се смятат за нормални.

Д-р Алоизио Марши да Роша изяснява този проблем. Всеки път, когато измерваме кръвното, стойността му ще бъде различна. Обикновено е най-високо сутрин и има тенденция да бъде най-ниско по време на сън. Покачва се и при полагане на усилия, когато сме притеснени или нещо ни боли.

Големият въпрос, който остава, е дали такива колебания биха били от вреда за здравето или не. Според лекаря те са нормални и очаквани. За да измерим точно кръвното налягане, това е нужно да се извърши в покой, в седнало положение и спокойна среда. При тези условия налягането трябва да е нормално.

Лечението на високо кръвно се извършва чрез помощта на лекарства и здравословни навици.

Лекарствата не са единствените „съставки“ на лечението. Полезните житейски навици са от съществено значение, като регулярна физическа активност, спазване на адекватно тегло, непушене, здравословна диета, употреба на алкохолни напитки в умерени количества (най-добре изобщо без тях!), достатъчно сън.

Ако страдаме от високо кръвно, може ли да пием бира?

Какво се разбира под термина „кръвно налягане“?

Това е натискът, с който кръвта наляга върху стените на артериите и вените, докато се движи през тялото. Измерва се в две части: систолно (по-високата стойност) и диастолно налягане (по-ниската стойност).

Артериална хипертония. Хипертонията или, казано разговорно, „високото кръвно“, е налице, когато систолното налягане е 140 mm/Hg или повече и/или диастолното налягане е 90 mm/Hg или повече.

Значение на контрола върху кръвното. Контролът върху кръвното е от ключово значение за предотвратяване на сериозни усложнения като сърдечно-съдови проблеми, инсулти и бъбречна недостатъчност. Има няколко категории лекарства за лечение на високо кръвно, като всяко е със свой собствен механизъм на действие.

Хронотерапия: какво е това и как работи?

Хронотерапията е терапевтичен подход, отчитащ времето на приложение на лекарството според т. нар. циркадни ритми. Човешкото тяло има „вътрешен часовник“, наричан още „циркадни ритми“, който регулира различни физиологични функции в течение на 24 часа. Тези функции включват също освобождаването на хормони и дейността на сърдечно-съдовата система.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Хронотерапията има за цел да оптимизира действието на лекарствата, като се прилагат в момент, когато организмът е най-възприемчив. Тя може да увеличи ефикасността на лечението и да намали страничните ефекти, подобрявайки качеството на живот на пациента. Кое е най-доброто време за приемане на лекарство за високо кръвно?

Проведено научно изследване имаше за цел да определи най-доброто време за прилагане на антихипертензивни лекарства. То проследи повече от 19 000 пациенти с хипертония. Те бяха разделени на две групи: едната приемаше лекарството след събуждане, а другата - преди сън.

Резултатът показа, че приемането на лекарството преди лягане е свързано със значително ограничаване на риска от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти . По този начин се установи, че най-добрият момент за приемане на лекарства за кръвно налягане – това е времето преди сън. Така се намалява риска от усложнения и се подобрява ефективността на лечението.

Но, все пак, говорете с вашия лекар за коригиране на графика ви на лекарства! Той може да ви посъветва за най-добрия подход, като вземе предвид вашите индивидуални нужди и вида на предписаното лекарство.

Внимание! Статията е само за информация. По повдигнатите в нея проблеми търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес