Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с резките промени в настроението?

02 юли 2024, 17:17 часа
Реклама

Ако някога сте се чувствали ядосани или разочаровани в рамките на няколко минути след като сте се почувствали щастливи или въодушевени, вероятно сте изпитали промяна в настроението. Тези внезапни и драматични промени в емоциите могат да изглеждат така, сякаш се появяват без причина. Има обаче няколко обичайни причини, които могат да бъдат причина за това.

Какви са причините за промените в настроението?

Много състояния и начин на живот могат да причинят на жените сериозни промени в настроението. Те включват:

Предменструален синдром

Предменструалният синдром (ПМС) е група симптоми, които се появяват при жените 1 до 2 седмици преди менструация. В допълнение към промените в настроението, ПМС може да причини умора, промени в апетита, депресия, подуване на корема и др. По-голямата част от жените, 90 процента, изпитват някои симптоми, сходни с ПМС, преди менструацията си. Тежестта на тези симптоми може да се променя през отделните месеци. Те могат да се влошават или подобряват с възрастта.

Още: Може ли този невероятен метод наистина да балансира вашите хормони?

Не е ясно защо предменструалният период предизвиква тези симптоми. Изследователите подозират, че най-вероятно са виновни промените в хормона естроген. В дните и седмиците преди менструацията нивата на естроген в организма на жената се повишават и понижават драстично. Те се изравняват 1 до 2 дни след началото на менструацията. Тези промени могат да повлияят на настроението и поведението.

Предменструално дисфорично разстройство (ПМДР)

Предменструалното дисфорично разстройство (ПМДР) е по-тежък и рядък вид ПМС. ПМДР засяга до 5 процента жени в репродуктивна възраст. Симптомите на включват екстремни промени в настроението, тежка депресия, силна раздразнителност и др.

Само промени в начина на живот рядко е достатъчно за лечение на ПМДР. Много жени комбинират алтернативни методи на лечение, като управление на стреса и промени в хранителния режим с медикаменти, за да намерят облекчение на симптомите, включително на екстремните промени в настроението.

Снимка: iStock/Guliver

Още: Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Стрес

Стресът и тревогите влияят на тялото и здравето ви по различни нездравословни начини. Една от тези области може да бъде настроението ви. Чувството на нудовлетвореност, притеснението и постоянното състояние на стрес могат да доведат до тежки промени в настроението, както и до други психологически проблеми.

Психични проблеми

Психологическите разстройства и поведенческите състояния могат да повлияят на разположението и да предизвикат симптоми като промени в настроението. Тези разстройства включват синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), депресия, биполярно разстройство и др. Лечението на тези състояния най-вероятно ще облекчи симптомите на екстремни промени в настроението и всички други симптоми, които може да изпитвате.

Хормонален дисбаланс

Естрогенът може да играе роля в свързаните с ПМС промени в настроението, но и други хормони могат да повлияят. Хипотиреоидизмът, състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, е често срещано хормонално разстройство. То може да повлияе на настроението и да предизвика други симптоми.

Пубертет

Пубертетът е период на емоционални, физически и психологически промени в живота на детето. Промените в настроението и необяснимите емоционални реакции могат да бъдат често срещани през този етап от живота.

Бременност

Промените в нивата на хормоните по време на бременността могат да доведат до промени в емоциите и настроението. Освен това бременните жени често изпитват физически промени и емоционален стрес, които могат да задълбочат проблеми като промени в настроението и емоционални изблици.

Снимка: iStock/Guliver

Менопауза

Друг голям преход в живота, менопаузата, е свързан с период на промени в настроението. С намаляването на нивата на естроген много жени изпитват различни симптоми, включително промени в настроението, горещи вълни, безсъние и намалено сексуално желание. Някои лекари предоставят на жените в перименопауза хормонозаместителни лекарства, за да им помогнат да навлязат по-лесно в етапа на живот с ниско съдържание на естроген.

Как да лекуваме значителните промени в настроението?

Възможно е да стабилизирате настроението си и да подобрите здравето си, за да избегнете бъдещи промени в настроението и емоциите. Следните начини за справяне с промените в настроението се фокусират върху начина на живот или алтернативните лечения, които можете да опитате у дома. Понякога се използват и други лечения, включително лекарства, отпускани с рецепта.

  • Правете редовни физически упражнения

Движението и физическите упражнения са чудесно средство за вашето физическо и психическо здраве. Те също така могат да ви помогнат да лекувате или да избегнете промените в настроението. Когато се упражнявате, тялото ви произвежда хормони на доброто настроение и ендорфини, които могат да помогнат за облекчаване на стреса и повишаване на настроението. Стремете се към 30 минути умерени физически упражнения 5 дни в седмицата.

  • Избягвайте кофеин, алкохол и захар

Тези стимуланти и депресанти могат да променят естественото ви състояние, да влошат промените в настроението или изобщо да ги предизвикат. Разбира се, кофеинът може да ви накара да се чувствате по-малко уморени, но също така може да засили тревожността и нервността.

Алкохолът е депресант, който може да влоши лошото настроение или да ви накара да се държите ирационално. Сладките храни, макар и вкусни, могат да предизвикат колебания в нивото на кръвната ви захар. Тези колебания могат да предизвикат промени в настроението и други симптоми. Намалете колкото се може повече и трите храни, за да поддържате стабилно настроението си.

Снимка: iStock/Guliver

  • Опитайте с калциеви добавки

Проучванията показват, че калциевите добавки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия, тревожност и емоционални колебания при ПМС. В едно от проучванията на участниците са давани по 500 милиграма калций дневно в продължение на 2 месеца. След два курса тези, които са получавали добавката, са показали много по-слаби симптоми на ПМС.

Освен че помагат при промени в настроението, калциевите добавки могат да помогнат за предпазване на костите от влошаване; това е особено важно за жените в перименопауза. Посъветвайте се с вашия лекар за подходящата за вас добавка.

  • Променете диетата си

Храненето с големи порции храна три пъти дневно може да е традиционно, но храненето с по-малки порции може да е по-добро за стабилността на настроението. Това е така, защото промените в кръвната захар след големи хранения могат да допринесат за емоционални промени. По-малките хранения, разпределени през целия ден, могат да помогнат за стабилизиране на кръвната захар, за да се избегнат тези екстремни промени в настроението.

Още: Действат веднага! 5 бързи трика за повдигане на настроението

  • Упражнявайте се да контролирате стреса

Стресът и тревожността могат да влошат симптомите на редица заболявания, включително ПМС. Ако сте притеснени, натоварени или по друг начин напрегнати, научаването да управлявате стреса може да ви помогне да избегнете усложнения, включително промени в настроението. Доказано е, че медитацията, дълбокото дишане и йогата помагат за справяне със стреса. Масажната терапия или терапията с разговори също могат да бъдат много полезни.

Добрият нощен сън може да излекува много болести, включително раздразнителност и екстремни промени в настроението. Стремете се да спите по 7-8 часа на нощ. Ако това ви се струва твърде трудно, опитайте се да добавите само 30 допълнителни минути, като се приберете половин час по-рано от обичайното. Когато успеете да го направите, опитайте да добавите още 30 минути. Допълнителният сън ще се отрази здравословно и благоприятно.

Кога да отидете на лекар?

От време на време се случват тежки промени в настроението. Независимо дали става въпрос за период или поради повишен стрес от работата, много фактори могат да допринесат за тези промени в настроението и нагласата. Намирането на здравословни начини за справяне с тях обаче може да помогне за намаляване на риска от бъдещи промени.

Ако промените в настроението ви пречат на деня ви или смятате, че стават все по-проблемни, говорете с вашия лекуващ лекар. Въпреки че много от основните причини за промени в настроението са лесни за диагностициране и лечение, някои други може да изискват допълнително лечение. Това може да включва предписване на лекарства.

Източник: healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес