Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се храним след 40 години, за да сме здрави - примерно меню за закуска, обяд, вечеря

30 август 2024, 08:55 часа

Състоянието на тялото на зрелия човек се различава от състоянието на младия човек. Като се вземат предвид промените, свързани с възрастта, е необходимо да се коригира храненето. Има някои храни, които определено трябва да включите в диетата си след 40 години. Руският диетолог д-р Елена Костюк споделя какви храни е най-добре да присъстват във всяко от основните хранения за деня на хората над тази възраст.

Хранене след 40 години

Закуска - според експерта тя трябва да съдържа достатъчно количество протеини и мазнини, животински (например яйца, шунка) или растителни (бадеми, зърна). Това е, което ще осигури добро функциониране на невротрансмитерите през целия ден (допамин, серотонин).

Цветовете, които състаряват жените над 40 години

Обяд - това хранене трябва да е сравнително леко и да съдържа животински протеини (риба, бяло месо), придружени от различни зеленчуци. Разнообразието е по-важно от количеството. Диетологът отбеляза, че ако е възможно, трябва да изберете зеленчуци с гликемичен индекс под 60. Можете също така да изберете ориз (гликемичен индекс 60) или паста като гарнитура. Порцията трябва да съответства на физическата ви активност следобед. При заседнал начин на живот диетата трябва да бъде умерена.

До 17 часа нивото на кортизола (хормона на стреса) намалява, както и серотонина. Ако не приемате въглехидрати (бавни) в този момент, нивото на тези два хормона, които поддържат баланса и мозъчната функция, ще се срине напълно.

Именно в този момент тялото трябва да се презареди. Сушените плодове са източник на хранителни вещества. Можете също така да хапнете парче черен (горчив) шоколад или банан, богати на калий и триптофан.

Вечеря - важно е да запомните, че вечерята трябва да съдържа омега-3, когато е възможно (мазни риби и авокадо), тъй като това е най-доброто време за тяхното усвояване. Освен това трябва да има разнообразие от зеленчуци в диетата ви и най-важното - минимум захар. Ето защо, ако консумирате бързи въглехидрати с гликемичен индекс над 70, тогава ценният хормон на растежа, произвеждан през нощта, рязко ще намали нивото си.

Последното хранене трябва да бъде най-малко 2 часа преди лягане. Нощният сън трябва да продължи около 6-8 часа, тъй като по-ниската му продължителност стимулира апетита с около 20% и значително намалява чувството за ситост.

Примерно меню

Различните хранения за деня могат да съдържат следните храни:

  • закуска - много протеини и малко мазнини; например яйца, плодове и зърнени храни;
  • обяд: животински протеини, сезонни зеленчуци; например бяло месо или риба и различни зеленчуци;
  • следобедна закуска: сложни въглехидрати; можете да ядете сушени плодове или черен (горчив) шоколад;
  • вечеря: животински протеини (100 гр) и зеленчуци; това включва мазна риба, разнообразие от зеленчуци и без захар; също така не забравяйте за водата;

Какво е идеалното тегло за жените над 40 години?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес