Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че страдате от лупус

30 май 2024, 15:30 часа

Лупусът е заболяване, което възниква, когато имунната система на тялото ви атакува собствените ви тъкани и органи (автоимунно заболяване). Възпалението, причинено от лупус, може да засегне много различни телесни системи - включително вашите стави, кожа, бъбреци, кръвни клетки, мозък, сърце и бели дробове.

Лупусът може да бъде труден за диагностициране, тъй като неговите признаци и симптоми често имитират тези на други заболявания. Най-отличителният признак на лупус - обрив по лицето, който прилича на крилете на пеперуда, разгъващи се през двете бузи - се среща в много, но не във всички случаи на лупус.

Някои хора се раждат с тенденция към развитие на лупус, който може да бъде предизвикан от инфекции, определени лекарства или дори слънчева светлина. Въпреки че няма лек за лупус, лечението може да помогне за контролиране на симптомите.

Симптоми

Няма два абсолютно еднакви случая на лупус. Признаците и симптомите могат да се появят внезапно или да се развият бавно, могат да бъдат леки или тежки и могат да бъдат временни или постоянни. Повечето хора с лупус имат леко заболяване, характеризиращо се с епизоди - наречени пристъпи - когато признаците и симптомите се влошават за известно време, след това се подобряват или дори изчезват напълно за известно време.

Признаците и симптомите на лупус, които изпитвате, ще зависят от това кои системи на тялото са засегнати от болестта. Най-честите признаци и симптоми включват:

  • Умора
  • Треска
  • Болки в ставите, скованост и подуване
  • Обрив с форма на пеперуда по лицето, който покрива бузите и моста на носа или обриви на други места по тялото
  • Кожни лезии, които се появяват или се влошават при излагане на слънце
  • Пръстите на ръцете и краката, които стават бели или сини, когато са изложени на студ или по време на стресови периоди
  • Недостиг на въздух
  • Болка в гърдите
  • Сухи очи
  • Главоболие, объркване и загуба на паметта

Кога да посетите лекар

Посетете вашия лекар, ако развиете необясним обрив, продължаваща треска, постоянна болка или умора.

Причини

Като автоимунно заболяване, лупусът възниква, когато имунната ви система атакува здравата тъкан в тялото ви. Вероятно лупусът е резултат от комбинация от вашата генетика и вашата среда.

Изглежда, че хората с наследствено предразположение към лупус могат да развият заболяването, когато влязат в контакт с нещо в околната среда, което може да предизвика лупус. Причината за лупус в повечето случаи обаче е неизвестна. Някои потенциални задействания включват:

Слънчева светлина

Излагането на слънце може да доведе до лупусни кожни лезии или да предизвика вътрешна реакция при податливи хора.

Инфекции

Наличието на инфекция може да инициира лупус или да причини рецидив при някои хора.

Лекарства

Лупусът може да бъде предизвикан от определени видове лекарства за кръвно налягане, лекарства против припадъци и антибиотици. Хората, които имат лупус, предизвикан от лекарства, обикновено се подобряват, когато спрат да приемат лекарството. Рядко симптомите могат да продължат дори след спиране на лекарството.

Рискови фактори

Факторите, които могат да повишат риска от лупус, включват:

  • Вашият пол. Лупусът е по-често при жените.
  • Възраст. Въпреки че лупусът засяга хора от всички възрасти, най-често се диагностицира на възраст между 15 и 45 години.
  • Състезание. Лупусът е по-често срещан при афроамериканци, латиноамериканци и американци от азиатски произход.

Усложнения

Възпалението, причинено от лупус, може да засегне много области на тялото ви, включително:

Бъбреци. Лупусът може да причини сериозно увреждане на бъбреците, а бъбречната недостатъчност е една от водещите причини за смърт сред хората с лупус.

Мозък и централна нервна система. Ако мозъкът ви е засегнат от лупус, може да изпитате главоболие, световъртеж, промени в поведението, проблеми със зрението и дори удари или гърчове. Много хора с лупус изпитват проблеми с паметта и може да имат трудности при изразяването на мислите си.

Кръв и кръвоносни съдове. Лупусът може да доведе до проблеми с кръвта, включително намален брой здрави червени кръвни клетки (анемия) и повишен риск от кървене или съсирване на кръвта. Освен това може да причини възпаление на кръвоносните съдове.

Бели дробове. Наличието на лупус увеличава шансовете ви да развиете възпаление на лигавицата на гръдната кухина, което може да направи дишането болезнено. Възможни са също кървене в белите дробове и пневмония.

сърце. Лупусът може да причини възпаление на сърдечния мускул, артериите или сърдечната мембрана. Рискът от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт също се увеличава значително.

Други видове усложнения

Наличието на лупус също увеличава риска от:

Инфекция. Хората с лупус са по-уязвими към инфекция, тъй като както болестта, така и нейното лечение могат да отслабят имунната система.

Рак. Наличието на лупус изглежда увеличава риска от рак; рискът обаче е малък.

Смърт на костната тъкан. Това се случва, когато кръвоснабдяването на костта намалее, което често води до малки счупвания в костта и в крайна сметка до колапс на костта.

Усложнения при бременност. Жените с лупус имат повишен риск от спонтанен аборт. Лупусът повишава риска от високо кръвно налягане по време на бременност и преждевременно раждане. За да намалят риска от тези усложнения, лекарите често препоръчват отлагане на бременността, докато заболяването ви бъде под контрол поне шест месеца.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес