Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да проверите сами състоянието на щитовидната си жлеза?

16 януари 2024, 18:33 часа

Активното участие в наблюдението на състоянието на щитовидната жлеза е от решаващо значение, тъй като тя играе жизненоважна роля в регулирането на различни телесни функции. Въпреки че самодиагностиката не може да замени професионалния медицински съвет, има някои прости и достъпни начини да проверите състоянието на щитовидната си жлеза у дома. Имайте предвид, че тези методи могат да дадат само предварителна представа и не трябва да заместват консултацията с медицински специалист.

Един от най-достъпните начини за оценка на състоянието на щитовидната жлеза е като прегледате шията си за забележими промени или аномалии. Щитовидната жлеза е разположена в предната част на шията, точно под адамовата ябълка. Използвайки огледало, наблюдавайте врата си, докато преглъщате. Търсете изпъкналости или бучки в тази област. Увеличената щитовидна жлеза, известна като гуша, може да показва скрито заболяване на щитовидната жлеза.

Наблюдението на базалната телесна температура е друг домашен метод, който може да даде представа за функцията на щитовидната жлеза. Базовата телесна температура е температурата на тялото ви в покой, която обикновено се измерва сутрин преди физическа активност. Постоянно ниската базална телесна температура може да се свърже с недостатъчно активна щитовидна жлеза, докато необичайно високата температура може да предполага хипертиреоидизъм. Въпреки това фактори като менструален цикъл, инфекции или стрес могат да повлияят на телесната температура, така че е важно да се вземат предвид тези променливи.

Ендокринолог: Какво да се яде и какво да се избягва при проблеми с щитовидната жлеза ?

Промените в косата и кожата също могат да дадат информация за състоянието на щитовидната жлеза. Сухата, чуплива коса и кожа, както и косопадът са потенциални индикатори за дисфункция на щитовидната жлеза. Следете за промени в структурата и дебелината на косата си, както и за нивото на влажност на кожата си.

Проучването на енергийните нива и теглото ви може да помогне за идентифициране на потенциални проблеми с щитовидната жлеза. Недостатъчната активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) често води до умора, отпадналост и необяснимо наддаване на тегло, докато свръхактивната щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) може да причини загуба на тегло и повишени нива на енергия. Обърнете внимание на необяснимите колебания в теглото или енергията и се консултирайте с медицински специалист, ако забележите значителни промени.

Важно е да се отбележи, че тези методи за самопроверка не са окончателни инструменти за диагностика и за поставяне на точна диагноза е необходима задълбочена оценка от медицинско лице. Ако въз основа на наблюденията си имате съмнения за проблеми с щитовидната жлеза, консултирайте се с медицински специалист, който може да проведе специфични изследвания, като кръвни тестове, функционални тестове на щитовидната жлеза и образни изследвания, за да определи точно здравето на щитовидната ви жлеза. Редовните прегледи и откритата комуникация с медицинския екип са от ключово значение за поддържане на оптимална функция на щитовидната жлеза и цялостно благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес