Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо да вдигнем ниското кръвно?

12 август 2024, 13:00 часа

Когато говорим за кръвно налягане, обикновено ни тревожи хипертонията и всички рискове, които поражда. Ниското кръвно налягане, макар най-често да не е животозастрашаващо, също обаче е далеч от приятно. Нещо повече – макар да е рядко, последствията от хипотонична криза също могат да бъдат опасни, защото спадът на кръвното налягане намалява количеството кръв, достигащо до органите.

Ако те страдат от кислороден глад твърде дълго, е опасно за здравето и живота. Дори да не се стигне до тук, самите симптоми на спадане на кръвното налягане са плашещи, ако не знаете каква е причината за тях. И макар да не сте застрашени от инсулт поради ниско кръвно налягане, рискът да загубите съзнание на улицата, което да доведе до тежка травма при падането или дори до това да станете жертва на трафика, е реален.

Дори да не се стигне до загуба на съзнание, сънливостта, световъртежът, замайването, липсата на енергия и прочие симптоми на ниско кръвно налягане, са достатъчно неприятни и водещи до лошо самочувствие, за да потърсите бързо спасение от ситуацията. Ето защо в знойното лято, когато високите градуси, съчетани с тесни и задушни помещения или градски транспорт, причинят спад на кръвното налягане, е естествено да търсим отговор на въпроса как бързо да вдигнем ниското кръвно и да се почувстваме отново добре.

Приемът на медикамент не е най-доброто решение, тъй като може да доведе до рязък скок, който е нежелан. Често почивката на хладно в легнало положение, съчетана с течности, нормализира кръвното налягане особено при хора, които не страдат по принцип от ниско кръвно, тоест не са хипотоници. Ако обаче това решение не работи при вас, въпросът как бързо да вдигнем ниското кръвно остава. Вижте съветите на специалистите и изпробвайте кой действа най-добре на вас.

Ако сме с ниско кръвно - какво поведение да имаме в горещините?

Как бързо да вдигнем ниското кръвно през лятото?

Подчертаваме, че ще обсъждаме как да вдигнем ниското кръвно налягане, причинено от горещините, тъй като рязък спад може да се наблюдава и при шок, причинен например от големи кръвозагуби, както и при тежки алергични реакции, като в тези случаи съветите ни няма да помогнат и е нужна спешна лекарска помощ и съвсем друг подход за овладяване на състоянието.

Специалистът кардиолог д-р Джефри Курсън припомня, че кръвното налягане отразява способността ви да изпращате богата на кислород кръв към вашите жизненоважни органи, особено към мозъка ви, което обяснява влошеното самочувствие при ниско кръвно налягане, когато мозъкът не се оросява, като за ниско се приема налягане под 60 на 90. Ето какво ще помогне, ако кръвното спадне под тези показатели:

-          За да не се ударите, ако припаднете, както и за да избегнете припадък, седнете или легнете, ако сте прави.  Ако вече сте легнали, повдигнете краката си, а ако не може да легнете – намирате се на улицата – лекарите съветват да седнете, да наведете тялото си напред и да поставите главата си между краката. Това ще допринесе за кръвоснабдяването и оросяването на мозъка и ще се почувствате по-добре. Подобно действие намалява и риска да се нараните сериозно, ако все пак загубите съзнание.

-          Погрижете се за хидратацията си. Когато тялото ви е правилно хидратирано, то се справя по-добре с регулирането на кръвното ви налягане. Ако жегите са непосилни и потенето е постоянно, трябва да си набавите и соли, а не просто вода. Солите са изключително важни, ако сте дехидратирани. Ето защо соленият айран е признат за топ напитка през лятото. Увеличете и консумацията на солени храни в дългосрочен план. Най-накрая някой да реабилитира онази подправка, която най-често ни забраняват – солта, ура!

-          Използвайте… мускулите си, за да повишите бързо кръвното налягане, като стискате стрес топка например или просто юмрук. Лекарите се кълнат в ефективността на това начинание.

-          Носете компресиращи чорапи през лятото. Те не само ще опазят разширените кръвоносни съдове, не само ще ви пазят от отичане на стъпалата, глезените и прасците през горещите месеци от годината, но и помагат за поддържане на кръвното налягане в нормални граници и да не се допуска спад в показателите. Същия ефект ще постигнете и ако кръстосвате краката си, когато стоите. Да, позата може да има уникален ефект върху показателите на апарата за кръвно налягане.

Имате ниско кръвно налягане? Всичко, което трябва да знаете

-          Насладете се на малко кофеин, най-добре кафе. Макар последните проучвания да сочат, че кафето в дългосрочен план и консумирано в нормални количества не води до хипертония и високо кръвно налягане, в краткосрочен план чаша кафе нормализира показателите при повечето хора, за да се почувствате незабавно по-добре. Възможно е обаче кафето да не ви действа, така че не разчитайте само на него.  

Ако ниското кръвно налягане ви тревожи ежедневно, въпросът не би трябвало да бъде не как бързо да вдигнем ниското кръвно, а защо страдате от хипотония и как да я овладеете, като този въпрос следва да е отправен към лекар. В някои случаи единствено комплексен подход и медикаментозно лечение ще решат проблема.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес