Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо да премахнете алкохола от тялото си - 3 съвета от лекари

20 декември 2023, 20:15 часа

Колкото по-бързо тялото е в състояние да „обработи“ консумирания алкохол, толкова по-бързо човек ще се върне към нормалното си състояние. Но ако трябва да дойдете на себе си за по-кратко време, има някои медицински препоръки, които ще ви помогнат. Всички те не гарантират моментални резултати, но могат да ускорят процеса. Руските лекари д-р Елена Тихомирова и д-р Юрий Сиволап препоръчват не само консумацията на повече течности, но и консумация на кефир, саламура и яйца.

Метод номер 1: Повече течности

На сутринта след партито трябва да пиете колкото се може повече вода. Заложете на минерална вода. Подходящи са също доматен или цитрусов сок, чай с лимон и обикновена негазирана вода с лимон.

Какъв алкохол може да се пие при високо кръвно

Д-р Елена Тихомирова обяснява, че процесът на разграждане на етанола в тялото протича по следния начин: той се превръща в ацеталдехид, ацеталдехидът се превръща в оцетна киселина, оцетната киселина се превръща във вода и въглероден диоксид.

Метод номер 2: Кефир, саламура и яйца

Протеините, витамините, минералите и бактериите, съдържащи се в ферментиралите млечни продукти, помагат при махмурлук. Те имат положителен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт, защитават черния дроб и премахват вредните вещества от тялото.

Краставицата и киселото зеле също ще облекчат симптомите на махмурлука, тъй като възстановяват водно-солевия баланс в организма. Съдържат голямо количество витамини и електролити - калий и магнезий. Бъркани или варени яйца са полезни като храна в това състояние. Факт е, че яйцата съдържат цистеин, аминокиселина, която помага в борбата с токсичния ацеталдехид (продукт от разграждането на етанола в тялото).

„Говорейки за саламура, не бива да забравяме, че консумирайки я по време на махмурлук, ние допълнително дехидратираме изтощения организъм. Затова трябва да пиете още повече чиста вода заедно със саламурата“, казва д-р Юрий Сиволап.

Метод номер 3: Повръщане

“В случай на алкохолна интоксикация е важно да евакуирате останалия алкохол от стомашната кухина, за това можете да предизвикате повръщане. Изпийте поне три чаши солена вода и предизвикайте повръщане. След това изпийте силен сладък чай.Ако позивите за повръщане не спират, трябва да се вземат спешни мерки. У дома трябва да изплакнете главата си с ледена вода или да нанесете малко лед върху тила си. Пиенето на много течности ще помогне, можете да вземете рехидратиращ продукт (за коригиране на загубата на електролити и течности) и трябва да се въздържате от хранене”, съветва д-р Тихомирова.

В повечето случаи алкохолът остава в тялото до 12 часа. Това означава, че може да бъде открит чрез кръвен тест в рамките на 12 часа след последното питие и дори два месеца по-късно чрез тест за коса. Алкотестерът може да покаже наличието на алкохол в тялото за 13 до 24 часа, в зависимост от това колко сте пили предишния ден. Тестовете за урина могат да открият алкохол 12 до 80 часа след последното ви питие.

Тези храни увеличават вредата от алкохола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес