Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

Кайсии - за какво са полезни

29 юни 2024, 09:14 часа

Кайсиите са плодове с ярък вкус, невъзможно е да се объркат с нещо друго.

Реклама

Кайсията може бързо да засити глада, богата е на витамини и микроелементи, а също така има лечебен ефект върху човешкото тяло.

Полезни свойства на кайсията 

Има редица заболявания, при които кайсията е полезна за тялото. Наличието на желязо в кайсията, и то в големи количества, определя нейната стойност като лекарство при анемия, заболявания на сърдечно-съдовата система и други, свързани с недостиг на калий.

Резитба на кайсията през пролетта - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кайсията се използва за нормализиране на храносмилането, като леко слабително средство, за разреждане на храчки при кашлица, за утоляване на жаждата и дори като антипиретик.

Кайсията е много полезна за децата, тъй като е отличен стимулант на растежа и подобрява здравето.

Според изданието The Health Site, учените са доказали, че кайсиите предпазват тялото от рак на стомаха, храносмилателния тракт, пикочния мехур, хранопровода и гърлото, както и белите дробове поради наличието на висока концентрация на каротин в тях.

Например: за да задоволи дневната нужда на човек от каротин, е достатъчно да изпие чаша сок от кайсии или да изяде 5-6 пресни кайсии, или в краен случай 15-20 сушени.

Плодовете имат способността да повишават умствената дейност и да подобряват паметта, а всичко това се дължи на високата концентрация на вещества като фосфор и магнезий.

Пресните и зрели кайсии съдържат значително количество фибри. Те са с ниско съдържание на калории. Провитамин А в състава им е отличен антиоксидант, който предотвратява развитието на рак.

Кайсиевите плодове се консумират в различни форми, пресни, сушени (сушени кайсии, кайсиеви пастили), под формата на вкусни сокове, нектари и пюре от кайсии.

Кайсиите се използват и за направата на кайсиева водка, алкохолна напитка, от която кайсиевото пюре се ферментира и след това се дестилира. Отличителна черта на тази напитка е нейният наситен аромат на кайсия.

Кайсиевите ядки се ядат по същия начин като бадемите, като при изстискване от тях се получава мляко. От кайсиевите ядки се получава тлъсто масло, което се използва активно в медицината като разтворител. 

В китайската народна медицина кайсиевите ядки се използват активно като тонизиращо средство при суха кашлица. Препоръчва се също да се приемат натрошени кайсиеви ядки в комбинация с други традиционни лечебни растения при заболявания като бронхит, ларингит, магарешка кашлица и нефрит.

Резитба на кайсията през пролетта - ето какво трябва да знае всеки градинар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес