Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кайсии - как влияят на кръвното налягане

17 юли 2024, 12:56 часа

Кайсиите са един от най-вкусните летни плодове. Те са богати на витамини, микроелементи и фитохимикали, които имат положителен ефект върху здравето.

Кайсиеви ядки - за кого са полезни и за кого вредни

Според руския лекар д-р Тамара Илинская кайсиите съдържат достатъчно количество бета-каротин, лутеин и зеаксантин - тези вещества са мощни антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. В допълнение към антиоксидантите, кайсиите съдържат флавоноиди, които могат да намалят оксидативния стрес, който е свързан с различни хронични заболявания като затлъстяване, сърдечни заболявания и др. Освен това те са заредени с витамини А, С и Е.

Как кайсиите влияят на кръвното?

Този плод помага за нормализиране на кръвното налягане благодарение на богатия си състав. Кайсиите съдържат калий, електролит, който играе важна роля в регулирането на баланса на течностите в тялото и кръвното налягане.

Други ползи от кайсиите 

Този плод поддържа зрението и здравето на очите. Съдържащите се в тези плодове витамини А и Е, бета-каротин, лутеин и зеаксантин предпазват очите от оксидативен стрес.

Кайсията подобрява състоянието на кожата. Благодарение на действието на антиоксидантите в кайсиите, кожата е снабдена с по-добра защита от вредните фактори, включително ултравиолетовото лъчение от слънцето, тютюнопушенето и мръсния въздух.

Кайсията съдейства за подобряване на чревната функция. Една чаша (165 грама) нарязани кайсии съдържа 3,3 грама фибри - количество, което отговаря на 8,6 процента от дневните нужди на мъжете и 13,2 процента от нуждите на жените. Диета с високо съдържание на фибри е полезна за развитието на полезна чревна флора и добро храносмилане.

Кайсиите съдържат значителни количества витамин С, който играе ключова роля в укрепването на имунната система. Витамин С помага в борбата с инфекциите, ускорява заздравяването на рани и насърчава синтеза на колаген, който е важен за поддържане на еластичността на кожата и здравето на съдовете.

Витамин С, на който са богати кайсиите, играе жизненоважна роля за поддържане на висок имунитет. Помага в борбата с инфекциозните заболявания.

Коментираният плод предпазва черния дроб. Лекарят споделя, че според някои проучвания свързват консумацията на кайсии със защитата на черния дроб от оксидативен стрес, който води до възпаление на черния дроб.

Противопоказания за консумацията на кайсии

Кайсията може да предизвика алергична реакция, чиито симптоми включват: кожни обриви, сърбеж, подуване на устните, гърлото и понякога дори анафилактичен шок. Ето защо, ако сте склонни към алергии към плодове, трябва да ядете кайсии с повишено внимание.

Плодът съдържа голямо количество фибри. Фибрите сами по себе си са полезни, но ако имате затруднено храносмилане или страдате от синдром на раздразнените черва, високото съдържание на фибри може да причини подуване на корема, метеоризъм и диария.

Ползи от консумацията на кайсии 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес