Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте този плод за здраво сърце и чисти кръвоносни съдове

12 декември 2022, 12:12 часа

Редовната консумация на един сезонен плод предпазва кръвоносните съдове и сърцето от увреждания. Разбира се, той не е лек, но намаляват риска от заболявания.

Сезонният плод, който предпазва кръвоносните съдове и сърцето

Мандарините съдържат високи дози флавоноиди, които облекчават възпалението и предпазват тялото от излишните свободни радикали. Именно те провокират оксидативен стрес, водещ до увреждане на тъканите и появата на тумори, според изданието Healthline.

Освен това е установено, че цитрусовите флавоноиди могат да инхибират растежа на раковите клетки. Особено голямо количество от тези хранителни вещества се съдържа в кората на плод.

Какво се случва със сърцето при инфаркт - всеки над 45 години трябва да знае това

Алкалоидът синефрин предпазва сърцето, тъй като понижава холестерола. Високите нива на калий правят мандарината истински балсам за кръвоносната система: кръвното налягане се нормализира и сърдечният мускул укрепва.

В комбинацията с витамин С, съдържащ се в изобилие в мандарините, прави стените на кръвоносните съдове еластични и здрави и спомага за по-доброто усвояване на желязото.

Освен това редовната консумация на мандарини нормализира работата на стомашно-чревния тракт, предпазва бъбреците от камъни, подобрява зрението и състоянието на кожата.

Лекар разкри как е правилно да се ядат мандарини

Въпреки високото си съдържание на захар, мандарините допринасят за загуба на тегло, тъй като ускоряват метаболизма, което помага на тялото да се отърве от излишната мастна тъкан.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес