Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте тази риба поне 3 пъти седмично и ще забравите за холестерола

20 октомври 2023, 14:18 часа

Дори децата знаят, че рибата е невероятно здравословен и питателен продукт. Тя съдържа витамини, минерали, антиоксиданти и други вещества, от които тялото се нуждае. Ако в диетата на всеки присъстват морски дарове, това ще намали значително риска от много болести. По-специално тези, които са провокирани от "лошия" холестерол. Това са атеросклероза, инсулт, инфаркт.

Най-полезната видове за хора, чиито холестеролни нива са повишени или искат да предприемат мерки за предотвратяването на атеросклероза, инфаркт и инсулт, са така наречените червени риби. Най-добрите от тях са сьомга, пъстърва и нерка. Тези обитатели на моретата и океаните са добри в намаляването на нивото на липидите в кръвта.

Евтината риба, която ще ви избави от холестерола

Отлична алтернатива на скъпата червена риба, която не всеки може да си позволи, може да бъдат някои доста по-евтини варианти:

  • скумрия;
  • сардела;
  • херинга;
  • мойва;
  • пикша;

Полезните свойства на всички тези видове, включително на червените риби, се запазват не само при замразяване, но и при консервиране и дори при пушене.

Въпреки това, за да поддържате добри резултати, трябва внимателно да следите диетата си. Ако ядете този продукт от време на време, едва ли ще постигнете трайни резултати, според експертите от изданието The Health Site. Положителни резултат се наблюдават при систематични хора, чието меню включва рибни продукти в различни вариации, ако не всеки ден, то поне 3-4 пъти седмично.

Учените, които изучават полезните свойства на морските дарове, смятат, че рибните ястия може и трябва да се ядат всеки ден. Особено тези видове, които помагат за понижаване на LDL.

Доказано е, че хората с повишен LDL не трябва да консумират повече от 300 mg храна, съдържаща мазнини на ден. Но когато става въпрос за рибни продукти, границите се разширяват. Защото дори рибите, които съдържат повече от 200 mg холестерол на 100 гр, се считат за безвредни.

Обяснението на това явление е просто: почти цялата мазнина, която съставлява месото на обитателите на морските дълбини, се състои от здравословни мастни киселини. Те намаляват LDL и имат благоприятен ефект върху липидния метаболизъм.

Известно е, че рибните продукти са едни от най-здравословните и питателни храни. Съдържат целия набор от вещества, от които се нуждае тялото. В състава им влизат важни витамини - A, C, D, E, група B (B1, B2, B6, B12) PP, H. Съдържат минерали, най-важните от които са фосфор, калций, калий, натрий, магнезий, сяра, флуор, цинк, йод. Един от важните активи антиоксидантите, омега-3 полиненаситените мастни киселини и много други, са причината тези продукти да се определят за суперхрана. Тоест те са сред тези, които са сред най-важните за човешкия организъм.

Още: В тази евтина риба има най-много витамин Д

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес