Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте ги, ако искате да отслабнете - това са най-добрите плодове за отслабване

30 юни 2024, 15:57 часа

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са богати на важни хранителни вещества и трябва да бъдат част от ежедневната ни диета и диетолозите са съгласни с това. Но в диетите за отслабване често се избягват плодовете, защото съдържат захар. Но добрата новина е, че има някои видове плодове, които действително могат да помогнат при отслабване, пише изданието The Healthy.

Реклама

Най-добрите плодове за отслабване

Някои плодове са богати на хранителни вещества, които насърчават загубата на тегло и могат да помогнат да се отървете от натрупаните килограми. От боровинки до ягоди - ето четири вида плодове, които трябва да присъстват в чинията ни възможно най-често, защото са източник на отлични хранителни вещества и в същото време предотвратяват напълняването.

Каква е разликата между плодовете и зеленчуците?

Боровинките са чудесен източник на ценни антиоксиданти, наречени флавоноиди, които могат да предотвратят наддаването на тегло. Не е напълно установено как точно флавоноидите предотвратяват наддаването на тегло, но консумацията на храни, богати на флавоноиди, помага да се чувстваме по-сити и да избягваме други по-малко здравословни храни, които могат да доведат до наддаване на тегло, според д-р. Кери Питърсън.

Експертът допълва, че боровинките са богати на фибри, така че са много засищащи и са сред най-здравословните плодове за ядене, така че определено трябва да ги включим в диетата си.

Ябълките са богати на флавоноиди и изобилстват от фибри, което ги прави един от най-здравословните плодове за отслабване. Най-добре е да ги консумирате необелени, защото кората им съдържа най-много фибри и антиоксиданти. Те също така помагат за контролиране на кръвната захар, което намалява апетита и преяждането и риска от развитие на диабет.

Крушите също могат да предотвратят наддаването на тегло, според проучване на BMJ, тъй като са богати на флавоноидни полимери и фибри. Плодовете, които съдържат фибри, са отличен избор за хора, които имат проблеми с наднорменото тегло, тъй като фибрите ни засищат и създават усещане за ситост.

Крушите са полезни при сърдечни заболявания, безсъние, висок холестерол в кръвта - калият, съдържащ се в този плод, влияе върху подобряването на състоянието.

Органичните киселини, съдържащи се в плодовете, подобряват храносмилането, метаболизма, стимулират дейността на бъбреците и черния дроб.

Голямото количество фибри в крушите понижава нивата на холестерола и може да помогне при лечението на диабет и затлъстяване. Също така крушата съдържа естествения антибиотик арбутин. Следователно отварите от този плод могат да понижат температурата. За жените е особено полезно да консумират круши, защото те спират процеса на стареене и участват в регенерацията на клетките.

При анемия е полезен този десерт: обелете големите узрели круши и ги намачкайте, като добавите лъжица мед. Съдържащите се в крушите етерични масла повишават защитните сили на организма и действат противовъзпалително.

Учени: Този плод забавя развитието на Алцхаймер и Паркинсон

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес