Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате горчив вкус в устата - ето какво означава това

04 април 2023, 19:39 часа
Реклама

Горчивият вкус в устата е неприятно усещане, което обикновено се проявява след хранене. 

Реклама

Този проблем най-често се причинява от проблеми в стомашно-чревния тракт. Също така причината за горчивина в устата след хранене е в консумираната храна.

Частици от нея остават по повърхността на езика, небцето, между зъбите и т.н. Когато се смесят със слюнката в устата, това може да активира вкусовите рецептори и човек ще усеща определени вкусове дълго време след хранене. Горчивината в устата често се причинява от храни с много богат вкус. Колкото и да е странно, този проблем може да бъде причинен от консумацията на шоколад (особено горчив или тъмен).

Лекар разкри 5 храни за дълголетие, които той яде всеки ден

Причини за горчив вкус в устата

Киселинен рефлукс - това е състоянието, при което съдържанието на стомаха, в което има доста голямо количество стомашна киселина, навлиза в хранопровода, а част от него навлиза в гърлото и устата. Това обикновено се предотвратява от долния езофагеален сфинктер, но в някои случаи функцията му може да бъде временно нарушена, пише изданието The Health Site.

Най-честите причини за киселинен рефлукс са:

  • злоупотребата с алкохол;
  • склонност към преяждане;
  • спортуване веднага след хранене, особено ако е било в изобилие;
  • навикът да си лягате или просто да почивате в хоризонтално положение веднага след хранене;
  • натиск върху корема, например, поради тесни дрехи;

4 храни, които често пренебрегваме, но те забавят стареенето - яжте ги поне 1 път седмично

Типичните признаци на киселинен рефлукс са киселини, гадене и повишено слюноотделяне, както и горчив вкус в устата, който се появява известно време след хранене. В някои случаи обаче киселинният рефлукс причинява само някои от тези симптоми, като например горчив вкус в устата и прекомерно слюноотделяне.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е хронично заболяване, свързано с дисфункция на езофагеалния сфинктер. Симптомите на ГЕРБ са киселини, горчив или кисел вкус в устата след хранене, болка в гърдите, суха кашлица, затруднено преглъщане, дрезгав глас, усещане за буца в гърлото.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес