Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които моментално ПОВИШАВАТ холестерола

09 ноември 2021, 07:45 часа

Високите нива на холестерол може да доведат до стесняване на кръвоносните съдове. Това на свой ред е изключително опасно за здравето на човек. Важно е да се грижим за себе си и внимателно да подбираме храните, които консумираме, така че да не позволяваме на холестерола да покачва стойностите си.

Що се отнася до това на какво се дължи лошият холестерол, причините могат да са много. Понякога е в резултат на нездравословен начин на живот, друг път са изцяло генетични.

Според специалистите, едно от най-важните неща, които трябва да правим, е редовно да изследваме холестерола, дори да нямаме симптоми. Понякога високият холестерол не е обвързан със симптоми и затова трябва да сме много отговорни, по отношение на здравето си.

Днес ще споделим с вас кои са онези храни, способни да повишат за нула време нивата на холестерола.

Ето ги и тях:

• Маргарин и масло;

Да, това е първата храна, която може да ви създаде сериозни неприятности, по отношение на холестерола. Затова и нашият съвет е да замените маргарина и маслото със зехтин.

• Всякакви торти, пасти и други сладкиши;

Всички сладки изделия, при направата на които се използват големи количества сметана, масло и пълномаслено мляко, не са полезни за здравето ни. Не казваме да ги изключите напълно от менюто си, но е желателно да ги консумирате колкото се може по-рядко.

• Високомаслени млечни продукти;

Обръщайте внимание на процента масленост, изписан върху опаковката на даден продукт. Млечните продукти са полезни, защото в тях има и други вещества. Стремете се да купувате такива, чиито процент масленост е по-нисък.

Ето така човек може да намали лошия холестерол БЕЗ лекарства

• Пуканки;

Сигурно ще ви изненадаме, но пуканките са една от храните, способни да повишат още повече нивата на лошия холестерол. Те, наред с чипсове и пици, не се препоръчват.

• Свинско, патешко и говеждо месо.

Поредната храна в списъка, която е добре да спрете да консумирате, ако страдате от високи нива на холестерол. Кожата на пилешкото месо може да е божествено вкусна, но никак не е полезна. Ако решите да похапвате такъв вид месо, задължително отстранете кожата му. Най-добре би било за вас, ако заложите на бялото птиче месо.

Хранете се здравословно и се грижете за здравето си. Изключете тези храни от менюто си, ако не искате да имате проблеми с холестерола.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес