Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хормоналният корем може е симптом на тези заболявания

23 септември 2024, 19:25 часа

Хормонален корем е термин за натрупване на мазнини в областта на корема поради хормонален дисбаланс. Може да е симптом на заболяване, което засяга хора и от двата пола. Понякога причината за хормоналния корем е свързана с полови хормони, като естроген и тестостерон, но други хормони, като кортизол, лептин и инсулин, също могат да играят роля.

Вижте още: Пийте тази напитка на празен стомах: Чисти червата от токсини и топи излишните килограми

Появата на хормонален стомах

Хората, които имат хормонален стомах, ще забележат, че мазнините се натрупват около стомаха. Усещат тежест, подуване и дискомфорт. Хормоналното прибиране на корема изглежда не е свързано с промени в диетата или упражненията.

В зависимост от причината, придружаващите симптоми могат да включват:

промени в настроението

проблеми със съня

стрес

чувство на глад, въпреки че сте яли

Причини за хормонален корем

Много неща могат да допринесат за увеличаване на корема, включително фактори, свързани с начина на живот и генетиката. В някои случаи причината е хормонален дисбаланс. Хормоните действат като химически пратеници в цялото тяло, като играят специфична роля във функционирането на тялото.

Кортизолът е известен още като хормона на стреса. Той засяга метаболизма и почти всеки орган и тъкан в тялото. Твърде много кортизол може да предизвика преразпределение на телесните мазнини в коремната област, както и да увеличи желанието за храни, богати на енергия, които ни доставят удоволствие.

Синдромът на Кушинг е рядко състояние, при което се произвежда твърде много кортизол. Тялото може да произведе твърде много кортизол само по себе си, но синдромът на Кушинг обикновено е резултат от продължителна употреба на стероиди. Симптомите включват увеличени мазнини в гърдите и корема, но тънки ръце и крака.

Лептинът и грелинът работят заедно, за да регулират глада, ситостта и разхода на енергия. Лептин, пептиден хормон, който произвежда мастна тъкан (телесни мазнини), намалява апетита и ни казва кога сме сити. Грелинът повишава апетита и намалява скоростта на метаболизма. Дисбалансът на тези хормони може да допринесе за увеличаване на теглото.

Хормоните на щитовидната жлеза, особено свободният трийодтиронин (FT3), играят роля в разпределението на коремните мазнини. Дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза може да доведе до хормонален корем или наддаване на тегло като цяло.

Излишните килограми около корема също могат да бъдат признак на инсулинова резистентност. Тогава клетките в мускулите, мастната тъкан и черния дроб не реагират на инсулина, както би трябвало. Това принуждава панкреаса да произвежда допълнителен инсулин. Инсулиновата резистентност понякога е предшественик на предиабет и диабет тип 2.

Хормонален корем при жените

Някои причини за хормонално уголемяване на корема при жените са:

перименопауза: наддаването на тегло в корема е толкова често срещан симптом на перименопаузата, че се нарича "менопаузален корем"; тъй като нивата на естроген намаляват, подкожната мазнина се преразпределя в коремна мазнина; след менопаузата има значително увеличение на висцералните мазнини.

синдром на поликистозни яйчници: яйчниците развиват много малки, пълни с течност торбички; това причинява симптоми като наддаване на тегло около корема, нередовен цикъл и индуциран от хормони растеж на косата; повечето жени с поликистозни яйчници също имат инсулинова резистентност.

ендометриоза: ендометриозата е възпалително заболяване, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте извън матката; симптомите включват подуване на корема, болка и общи симптоми на червата.

Вижте още: Кардиохирург: Ако консумирате тези 4 неща, вече сте подписали смъртната си присъда

Хормонален корем при мъжете

Тестостеронът е основният андрогенен хормон. Андрогените обикновено са по-високи при мъжете, отколкото при жените. Изследванията показват силна връзка между тестостерона и коремните мазнини и мускулната маса.

Наддаването на тегло в областта на корема понякога е индикатор за нисък тестостерон при мъжете. Затлъстяването може да доведе до нисък тестостерон, а ниският тестостерон може да доведе до затлъстяване.

Лекарства, свързани с хормонално наддаване на тегло в корема

Лекарствата, свързани с хормонално наддаване на тегло при някои хора, могат да включват:

стероидни хормони като преднизон

хормонална контрацепция

инсулин

Други лекарства, които могат да допринесат за увеличаване на теглото, включват някои антипсихотици, антидепресанти и лекарства за лечение на епилепсия, високо кръвно налягане и диабет.

Как да се справим с хормоналните промени

Дори ако имаме хормонален корем, може да има други фактори, които допринасят за коремното или общото наддаване на тегло. Лечението зависи от причината, но има няколко неща, които можем да направим:

Диета: намалете захарта, намалете калориите и изберете повече тъмнозелени листни зеленчуци, горски плодове, ядки, бобови растения, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти

Упражнения: стремете се към 150 минути упражнения с умерена интензивност или 75 минути упражнения с интензивна интензивност на седмица и включете някои силови тренировки

Спете достатъчно: твърде малко или твърде много сън може да допринесе за увеличаване на коремните мазнини

Не пушете: пушенето увеличава вероятността от натрупване на мазнини по корема

Някои изследвания показват, че хормоналната терапия може да намали ефектите на менопаузата върху наддаването на коремно тегло.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес