Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

17 май 2024, 09:15 часа
Реклама

Британски учени публикуваха резултатите от изследването си, което разкрива връзка между кръвните групи и скоростта на стареене на организма.

Кръвната група, която старее най-бавно 

Оказа се, че най-бавно естественото стареене протича при тези с трета кръвна група (В).Според Daily Express експертите обясняват това с факта, че клетките на костния им мозък преминават в кръвта, като по този начин подобряват нейното качество и като че ли постоянно се подмладяват.

Хората с тази кръвна група отслабват най-трудно

Учените откриват и друг интересен факт - въпреки че собствениците на първа кръвна група (0) остаряват по-бързо, сред тях са идентифицирани най-много столетници в света. Те стигат до извода, че скоростта на стареене не е пропорционална на продължителността на живота.

Интересни факти за кръвните групи

Кръвта е разделена на 4 групи - четирите основни кръвни групи зависят от това дали имате два специфични антигена, А и В. Това е кръвногрупова система ABO, обяснява д-р Карол ДерСаркисян:

  • Група А има антиген А и антитяло В (бета).
  • Група В съдържа антиген В и антитяло А (алфа).
  • Група АВ съдържа антигени А и В, но няма антитела А и В (алфа и бета).
  • Група О няма А или В антигени, но има както А, така и В антитела (алфа и бета).

Третият тип антиген се нарича Rh фактор. Или имате този антиген (кръвната ви група е Rh+ положителна), или нямата този антиген (кръвната ви група е Rh- или отрицателна). 

Кръвопреливането се извършва, като се вземат предвид групата и Rh фактор. По-безопасно е да се прелива кръв, която съответства на групата и Rh фактора между донора и реципиента.

Хората с кръвна група 0 се считат за универсални донори при кръвопреливане. Докато хората с група АВ (IV) се считат за универсални реципиенти - те могат да приемат кръв от всяка група.

Най-рядко срещаната кръвна група е АВ отрицателна. Засяга по-малко от 1% от населението на света.

Лекар: Само тази кръвна група е с по-нисък риск от инфаркт и инсулт

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес