Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората над 50 години трябва да ядат тези храни, за да нямат проблем с холестерола

20 юли 2024, 15:24 часа

Хората над 50 години трябва да включват определени храни по-често в диетата си, за да контролират нивата на холестерола. Това споделят експертите по здравословно хранене от САЩ и Австралия Джулия Зумпано, Рани Полак и Емили Кайл.

Храните, които хората над 50 години трябва да ядат, за да нямат проблеми с холестерола

Колкото и парадоксално да звучи, отбелязват диетолозите, за да намалите нивата на холестерола, трябва да ядете мазни храни. Тези, които са с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини.

Как морковите влияят на холестерола? 

Затова хората над 50 години трябва по-често да консумират мазна червена риба, зехтин и ядки, като шамфъстък и бадеми. Всички тези продукти могат доста лесно да бъдат въведени в ежедневната диета, дори и да не са присъствали преди в нея, отбелязват експерти, цитирани от изданието Daily Mail.

Такава храна, обясниха експертите, насища организма с липопротеини с висока плътност. Това е „добър“ холестерол, който премахва излишния „лош“ холестерол от тялото и също така насърчава по-ефективната обработка на мазнините.

Храната, богата на фибри и протеини, намалява още по-бързо нивата на холестерола в кръвта, твърдят експерти. Затова към рибата, зехтина и ядките трябва да се добавят кафяв ориз, леща и боб.

Начини за понижаване на холестерола без лекарства

Основният вариант за борба с високите нива на липидите е да се ядат храни, понижаващи холестерола.

Също така е важно да запомните, че твърде ниското ниво на „добър“ холестерол може да причини запушване на кръвоносните съдове и развитие на атеросклероза. Това се обяснява с факта, че този вид холестерол се бори с образуването на атеросклеротични плаки. Следователно, ако „добрият“ холестерол намалее, но „лошият“ холестерол се увеличи, ще възникне опасна комбинация, която увеличава риска от ССЗ. Тъй като физическата активност е най-добрата защита срещу заболявания на сърдечно-съдовата система, тя трябва да се увеличи. Спортът намалява холестеролните блокове в кръвоносните съдове.

Гимнастиката, упражненията, разходките и спортът пречистват кръвта от мазнини. И най-добрият начин да се справите с това е бягането. За нормализиране на холестерола се препоръчва поддържане на тялото в добра форма чрез физически упражнения на чист въздух, танци или дълги разходки в гората или парка. Положителното и радостно настроение повишава мускулния тонус, а в същото време и емоционалния тонус. А това, както е известно, има положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове.

За възрастните хора е изключително важно да се разхождат на чист въздух поне четиридесет минути на ден. Необходимо е също така да следят редовно пулса си.

Стресът повишава холестерола в кръвта. Отдавна е доказано, че хората, които често изпитват или са преживели силен стрес, имат съдови или сърдечни заболявания.

Нормализиране на теглото. Ако сте с наднормено тегло, холестеролът се повишава.

Умерената консумация на алкохолни напитки е друга важна мярка. Това важи само за качественото вино. Чаша вино повишава "правилния" холестерол и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

Отказът от цигарите също е задължителен. Тютюнът повишава нивата на холестерола, дори и в минимални количества.

Тази подправка чисти лошия холестерол от съдовете

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес