Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижа за бъбреците през горещите летни дни

25 юли 2024, 06:40 часа

В горещия летен сезон човешкото тяло е много крехко и е уязвимо на няколко фронта. Физическото изтощение от горещината и дехидратацията са два проблема, които натоварват много органи в човешкото тяло. Грижейки се за здравето през летния сезон, човек трябва да бъде особено внимателен към бъбреците.

Още: Пясъчна терапия срещу ревматизъм: За какво трябва да внимавате

Ролята на бъбреците в организма

Бъбреците поддържат баланса на течностите в тялото. Те филтрират минерали и отпадъци от храна или лекарства от кръвта. За тези основни функции бъбреците се нуждаят от много течности, за да прочистят тялото от токсини и възможни инфекции.

Как да се грижим за бъбреците през летния сезон

Залисани в ежедневните задачи в живота можем да забравим много основни стъпки за опазване на здравето, особено в знойните летни дни. Обърнете внимание на здравето на бъбреците през лятото, което се влошава в следствие на високите температури. Това може да насърчи образуването на камъни в бъбреците, докато дехидратацията може да причини остра бъбречна недостатъчност.

Консумирайте повече течности

Недостатъчната консумация на течности и вода може да допринесе за бъбречни и пикочни инфекции, тъй като бъбреците не пречистват тялото токсините остават вътре в нас. Препоръчително е да пиете 1,5 до 2 литра вода на ден, за да предотвратите инфекциите. Вода с лимон и мътеница са два добри начина не само за хидратиране, но и за по-добро здраве.

Внимавайте с лекарствата

Бъдете търпеливи с болката и се опитайте да устоите на желанието да вземете болкоуспокояващо. Прекомерната консумация на тези лекарства може да причини проблеми с бъбречната функция. Едно от тези лекарства, които увреждат бъбреците, е ибупрофенът, който не трябва да се консумира редовно и без консултация с лекар.

Избягвайте кофеина

Още: Предсърдно мъждене: Как лесно да го предотвратите

Кофеинът ви дехидратира и натоварва бъбреците. Опитайте се да ядете колкото се може повече зеленчуци и плодове, които поддържат тялото свежо. Не на последно място специалистите съветват да избягваме продължителното излагане на слънце, за да избегнем дехидратация.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес