Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естествено облекчение при гадене: Къде са 2-те ключови акупресурни точки

24 юли 2024, 14:54 часа

Независимо дали е от прилошаване, мигрена или просто ядене на нещо, което не ви понася добре, изпитването на гадене никога не е забавно. Вместо просто да се надяват и чакат гаденето да изчезне, лекарите препоръчват прост трик: активиране на точки на натиск за гадене. Продължете да четете за всичко, което трябва да знаете за използването на точки на натиск за успокояване на неразположението.

Още: Вода в ухото: Най-добрите съвети за справяне с проблема

Какво причинява гаденето

Всички сме го изпитвали: гадене или желание за повръщане, често придружено от замайване, изпотяване или прекомерно слюноотделяне. Въпреки че самото чувство на гадене е доста универсално, има много причини, поради които някой може да изпитва гадене, обяснява д-р Уилям Франклин.

„Гаденето може да бъде причинено от болест по време на пътуване, бременност, инфекции, странични ефекти от лекарства и стомашно-чревни проблеми“, казва д-р Франклин. „Това действа като сигнал от тялото ви, че нещо може да не е наред, независимо дали се дължи на химикали или токсини, хормонални промени или противоречиви сигнали от сетивните нерви.“

Какво представляват точките на натиск и как могат да облекчат гаденето

Независимо от причината за вашето гадене, стимулирането на точките на натиск – или използването на акупресура – може да помогне. Но какво точно са точките на натиск? „Точките на натиск се отнасят до специфични точки на тялото, за които се смята, че осигуряват определени ползи за здравето, когато се масажират“, казва д-р Франклин. „Практикуващите традиционна китайска медицина (ТКМ) вярват, че можете да масажирате различни точки на натиск, за да осигурите облекчаване на болката, намаляване на напрежението, ускоряване на лечебния процес и много повече.“

Има точки на натиск по цялото тяло и се смята, че всяка съответства на друга част от тялото. Например, върховете на пръстите на краката трябва да съответстват на главата и мозъка, докато точките на натиск по палеца ви трябва да съответстват на симптомите на настинка и имунното здраве.

Въпреки че все още са необходими повече изследвания, се смята, че стимулирането на правилните точки на натиск може да облекчи гаденето. „Има определени области на тялото, които могат да стимулират определени нерви и да предизвикат освобождаването на невротрансмитери като ендорфини“, обяснява д-р Олалекан Отулана. "Това потенциално може да противодейства на гаденето."

Как да стимулираме точките на натиск за гадене

Акупресурата е свързана с прилагане на натиск на правилните места. „Можете да приложите лек натиск върху точката P6 от вътрешната страна на китката или точката LI4 между палеца и показалеца си“, казва д-р Франклин. „Смята се, че тази техника помага за отпускане на мускулите и подобряване на кръвообращението“, което може да облекчи гаденето.

За да намерите точката на натиск P6:

  • Изпънете дясната си ръка пред себе си с длан нагоре.
  • Поставете показалеца, показалеца и безименния пръст на лявата си ръка от вътрешната страна на дясната китка.
  • След това вдигнете левия си палец, за да седне точно под тези три пръста, в центъра на китката ви. То трябва да лежи точно вътре в основното сухожилие на китката ви, на около три ширини на пръста от извивката на китката ви.
  • След като намерите правилното място, приложете лек натиск с кръгови движения до китката си за 2-3 минути. След това използвайте същия процес, за да приложите акупресура към точката на натиск P6 на другата китка.

    За да намерите точката на натиск L14:

  • Намерете месестата част на дясната си ръка между палеца и костта на показалеца.
  • От това място натиснете навътре, докато намерите най-нежната част от ръката си, обикновено точно преди да стане по-дебела и твърда с мускули. Това е точката на натиск L14.
  • Още: Климатик в стаята: 5 сериозни проблема, които може да предизвика

    Точката на натиск L14 трябва да се свърже с дебелото черво. След като го намерите, приложете натиск за 2-3 минути с кръгови движения. Повторете на противоположната ръка, ако е необходимо.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес