Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ендокринолог разкри по колко мандарини могат да се ядат на ден

28 ноември 2023, 20:00 часа

Мандарините са едни от най-вкусните и полезни плодове през зимата. На здрави хора не се препоръчва да консумират повече от 150-300 грама ден. Това споделя руският диетолог и ендокринологът Наталия Лазуренко. Според д-р Лазуренко, ако човек злоупотребява с този плод, рискува да напълнее и да получи проблеми с черния дроб.

Рискове от консумацията на мандарини

“Тези вкусни плодове съдържат бързи въглехидрати, които незабавно и значително повишават нивата на кръвната захар. Ако консумирате повече от тях, отколкото тялото ви може да усвои, излишъкът се съхранява в мастните клетки, както и в черния дроб. Това може да причини мастно чернодробно заболяване. Просто казано, затлъстяване на черния дроб”, казва д-р Наталия Лазуренко.

Лекар: Хората с тези 4 заболявания трябва да забравят за мандарините

"Хората, които спортуват или имат редовна физическа активност, могат да изядат 300 грама обелени мандарини. Тялото ще може да преработи това количество въглехидрати от плодовете и да не ги съхранява много за по-късно", казва експертът.

Въпреки това, хората, които страдат от диабет тип 2 или затлъстяване, се съветват да се ограничат до една мандарина на ден или да ги избягват напълно този плод.

мандарини

Д-р Лазуренко допълва, че трябва да се консумират самите цитрусови плодове, а не сок, смути или фреш от тях. Експертът предупреждава, че плодовите сокове могат да навредят на здравето. 

"Оказва се, че консумираме продукт, който вече е лишен от фибри, а получаваме чиста глюкоза и фруктоза. Това са монозахариди, които се усвояват много бързо. Безотговорното им използване може да доведе до гастрит, диабет и затлъстяване", споделя ендокринологът, коментирайки вредата от соковете.

Ползи от мандарините

Южен Китай се счита за родното място на този плод. Той може да бъде закупен през цялата година, но традиционно най-ароматни са абхазките плодове, които най-често се продават с листа. Калоричното съдържание на мандарина е 33 kcal на 100 грама продукт.

Тези плодове съдържат пектин, лимонена киселина, витамини A, B1, B2, B6, C, D, K, PP, както и необходимите за организма минерали - калий, калций, магнезий, желязо, фосфор и натрий, захар и диетични фибри.

Мандарините не натрупват нитрати, поради което са подходящи за диетично и лечебно хранене. Плодовете са мощна „витаминна бомба“, която може да възстанови загубените през есенно-зимния период витамини, действат като противовъзпалително и температуропонижаващо средство. Фитонцидите, на които са богати мандарините, имат антимикробен ефект.

Още: Учени: Хората с тези заболявания трябва да ядат мандарини

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес