Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ендокринолог: Никога не правете това, ако имате преддиабет

03 юни 2024, 05:50 часа
Реклама

Повече от един на всеки трима души има преддиабет - здравословно състояние, което повишава риска от диабет и други заболявания. Преддиабетът означава, че нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но не достатъчно високи, за да се постави медицинска диагноза диабет тип 2.

Още: Лесен трик, който ще ви помогне да намалите калориите в ориза

Преддиабетът е опасен, тъй като увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и ранна смърт. Но ето и добрата новина: той е напълно обратим чрез промени в диетата и начина на живот. Имайки предвид това, ендокринолог споделя какво могат да направят хората с преддиабет, за да обърнат здравословното си състояние, както и кой е единственият навик, който трябва да избягват напълно.

Навикът, който хората с преддиабет никога не трябва да правят

Д-р Андрю Тимъти Крафтсън, д.м., ендокринолог и клиничен доцент в отдела по метаболизъм, ендокринология и диабет в Мичиганския университет, казва, че ако сте диагностицирани с преддиабет, има един навик, който трябва да избягвате изцяло: консумацията на подсладени с въглехидрати напитки.

Подсладените с въглехидрати напитки включват сода, подсладени със захар кафе напитки, плодов пунш, лимонада и много енергийни и спортни напитки. Подобни напитки са подсладени със захар, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, концентрати от плодови сокове и други подсладители и са най-големият източник на добавена захар по света. Редовната консумация на този тип напитки увеличава риска от развитие на преддиабет при възрастните на средна възраст - и със сигурност не помага да обърнете здравословното състояние, ако вече го имате.

В допълнение към увеличаването на риска от преддиабет, научните изследвания показват, че редовната консумация на подсладени със захар напитки е свързана и със затлъстяването, което не е изненадващо, като се има предвид, че хората със затлъстяване са по-склонни да бъдат диагностицирани с преддиабет или диабет, отколкото хората, които нямат затлъстяване.

„За повечето хора с преддиабет скромното намаляване на теглото може да бъде полезно. Научни изследвания, като например Програмата за превенция на диабета, показаха, че дори 5 до 7% загуба на тегло може да намали риска от развитие на диабет с почти 60%", казва за това д-р Крафтсън.

Други полезни съвети за преодоляване на преддиабета

Тъй като дори скромната загуба на тегло може да има голямо значение за хората с преддиабет, е полезно да се въведат навици, които подпомагат тази цел. Д-р Крафтсън казва, че един от начините да се постигне това е да се консумират по-малко прости въглехидрати, което включва храни като бял хляб, сладкиши и тестени изделия.

„Въглехидратите трябва да бъдат умерени, а сложните въглехидрати са за предпочитане пред простите или високо преработените въглехидрати“, обяснява д-р Крафтсън. Когато става въпрос за консумация на въглехидрати, д-р Крафтсън предлага да се изберат такива, които са с нисък гликемичен ефект, като повечето плодове и зеленчуци, боб, ядки, нискомаслени млечни продукти, кафяв ориз, овесени ядки и пълнозърнест хляб.

Освен това д-р Крафтсън казва, че е важно да се отдаде приоритет на физическите упражнения, които помагат за подобряване на нивата на глюкозата и инсулиновата чувствителност. Според Американската медицинска асоциация високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) могат да бъдат особено полезни за контролиране на нивата на глюкозата, а също така помагат за здравословното отслабване. Ако имате преддиабет, се препоръчва да правите упражнения в продължение на 30 минути три до пет дни в седмицата.

Според д-р Крафтсън е важно хората с преддиабет да се образоват как да управляват здравословното си състояние. Диагностицирането на преддиабет може да се окаже съкрушително, но има много безплатни ресурси, които могат да предоставят съвети за управление и дори обръщане на здравословното състояние. Д-р Крафтсън казва да не се притеснявате да попитате вашия лекар за ресурси.

Още: Бялата черница: Полезна или вредна е при диабет

Запомнете: Преддиабетът е обратим, така че не позволявайте на диагнозата да ви обезкуражи да поемете отговорност за здравето си. Като дадете приоритет на здравословното хранене, сведете до минимум подсладените със захар напитки и спортувате редовно, ще сте на път да имате преддиабет в прозореца за обратно виждане. Това, че е вашето настояще, не означава, че трябва да бъде и вашето бъдеще.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес