Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти отговарят: Намалява ли консумацията на мляко риска от сърдечно-съдови заболявания

16 септември 2024, 11:52 часа

Ново проучване предполага, че консумацията на мляко може да понижи нивата на холестерола.

Учените установиха, че въпреки че консумацията на мляко може да доведе до увеличаване на телесната маса и телесните мазнини, то може да намали риска от коронарна болест на сърцето.

Още: 3 основателни причини, поради които трябва да консумирате повече орехи

Млякото е сложно вещество. Съдържа 18 от 20-те основни протеини и аминокиселини, но съдържа и наситени мазнини. Това може да е причината усилията за идентифициране на ролята му при сърдечните заболявания и нивата на холестерола да дават противоречиви резултати.

Какво показва изследването

Авторите на изследването заключават, че хората, които консумират мляко, имат по-ниски нива на двата вида холестерол и по-малък риск от коронарна болест на сърцето, отколкото хората, които не пият мляко.

Въпреки това хората, които пият мляко, имат по-висока телесна маса и повече телесни мазнини. Те обикновено се считат за рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Авторите на изследването също така отбелязват, че противоречивите резултати от предишни проучвания може да са свързани с фактори, които проучванията не са измерили добре. Например, хората, които пият мляко, могат да ядат повече масло и да пушат повече, увеличавайки риска от повишаване на лошия холестерол и сърдечните заболявания. Ако изследователите не вземат предвид тези фактори, те не могат да установят връзка между консумацията на млечни продукти, високия холестерол и сърдечните заболявания.

Изследванията показват, че калцият и лактозата в млякото могат да увеличат абсорбцията на калций, което намалява нивата на холестерола. Калцият в млякото може да увеличи секрецията на жлъчни киселини. Тези киселини се извличат от холестерола в черния дроб, така че ако секрецията се увеличи, концентрациите на холестерола могат да спаднат.

Проучването също така разкрива, че хората, които пият мляко, имат 14% по-нисък риск от развитие на коронарна болест на сърцето. Но това, което остава неясно за изследователите, е дали съдържанието на мазнини в млечните продукти е това, което понижава нивата на холестерола или е някакъв неизвестен фактор.

Още: Как да отслабнете, като ядете кефир всеки ден

Те обаче препоръчват възрастните да консумират 2-3 обезмаслени или нискомаслени млечни продукта по време на хранене.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес