Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Могат ли диабетиците да ядат круши?

14 август 2024, 15:35 часа

Крушите са плод, богат на фибри, антиоксиданти и други основни и питателни хранителни вещества. Редовната консумация на круши, както и на други плодове и зеленчуци, оказва голямо влияние върху цялостното здраве. От ползите за храносмилането, кожата и регулирането на кръвната захар, много ползи за здравето са свързани с редовната консумация на круши.

Вижте още: Учени: Ето какво се случва с кръвното ви налягане, когато пиете вода от пластмасова бутилка

По-долу подчертаваме някои от най-известните ползи за здравето, свързани с яденето на круши.

Крушите имат положителен ефект върху здравето на червата

Фибрите са едно от най-важните хранителни вещества за подобряване на храносмилането, а крушите са отличен източник на диетични фибри, особено на разтворими фибри като пектин. Това помага за насърчаване на редовното изхождане и намалява риска от запек.

Крушите помагат в борбата с възпалението

Хроничното възпаление може да причини различни опасни здравословни състояния, включително сърдечни заболявания. Но яденето на круши, които са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни ефекти, може да помогне за намаляване на възпалението и риска от заболяване.

Крушите насърчават здравето на кожата

Витамин С в крушите стимулира производството на колаген, протеин, който поддържа еластичността и стегнатостта на кожата. Следователно редовната консумация на круши може да допринесе за млад, здрав тен на кожата.

крушите поддържат здравето на сърцето

Крушите съдържат антиоксиданти, като витамин С и флавоноиди, които могат да помогнат както за понижаване на LDL (лошия) холестерол, така и за повишаване на HDL (добрия) холестерол. Също така е добре да се ядат круши за контролиране на високо кръвно налягане.

Регулират нивата на кръвната захар

Фибрите в крушите забавят смилането и усвояването на въглехидратите, което спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Това може да бъде особено полезно за хора с диабет или такива, изложени на риск от развитие на заболяването. За най-добър ефект крушите трябва да се ядат няколко пъти седмично.

Вижте още: Цветът в устата ви може да бъде ключов индикатор за сериозни здравословни проблеми

Помагат за контрол на теглото

Нискокалорични, богати на фибри и вода, крушите са отличен избор за тези, които искат да контролират теглото си. Фибрите помагат за контролиране на апетита и намаляват общия прием на калории, което има дългосрочен ефект върху загубата на тегло или поддържането на теглото.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес