Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До какво води яденето на картофи с хляб?

03 септември 2024, 12:12 часа

Картофи с месо и хляб - това е стандартна и любима на много хора комбинация. Но според изданието The Health Site тази комбинация не е напълно безопасна за здравето.

Защо не трябва да се ядат картофи с хляб?

Варени или пържени картофи не могат да се консумират заедно с печива. Едновременната употреба на тези два продукта е изпълнена с появата на определени здравословни проблеми. И двата продукта са източници на значително количество нишесте. Излишъкът от това вещество може да доведе до сериозно увеличаване на натоварването на стомашно-чревния тракт. Честата и едновременна консумация на няколко храни с високо съдържание на въглехидрати увеличава риска от наднормено тегло. Изданието допълва, че вкусът на всяко картофено ястие се разкрива по-добре, ако ястието не включва никакви печени продукти.

Засадете ги веднага след като приберете картофите - тези растения ще направят почвата плодородна

Полза и вреда от картофите

Според руския лекар Татяна Неумолотова картофите са отлични за диетата на хората, занимаващи се с физическа активност. Лекарят споделя, че тези клубени неслучайно се наричат ​​втори хляб. Те са питателни и бързо засищащи, тъй като почти една четвърт от тях се състои от въглехидрати. Затова може да се включат в диетата на хора, които изразходват много енергия, съветва лекарят.

"Картофите са богати на микроелементи: витамин С в големи количества, калий и антиоксиданта глутатион. Този въглехидрат съдържа нишесте и е източник на енергия", казва специалистът.

Как да ядем картофи правилно

Картофите могат лесно да се превърнат от здравословен продукт във вреден, ако ги приготвите неправилно.

„При продължително термично излагане обелените картофи частично губят полезните си свойства“, предупреждава експертът.

За да запазите полезните свойства на картофите, най-добре е да ги печете с корите или да ги варите с корите и да ги ядете с тях, предлага експертът. Тъй като картофите са храна с висок гликемичен индекс, лекарят също така съветва да се комбинират картофи с други зеленчуци, богати на фибри и протеини, за да се намалят „бързите скокове на кръвната захар“.

Според Татяна Неумолотова картофите трябва да бъдат изключени от диетата за тези, които имат малко физическа активност в живота си:

"Прекомерната консумация на картофи при липса на физическа активност може да повлияе негативно на тялото, тъй като съдържа нишесте, полизахарид, който се разгражда до глюкоза", споделя специалистът.

Лекарят съветва също да не прекалявате с картофите, ако имате диабет, затлъстяване, гастрит или ниска стомашна киселинност. 

2 неща, които само опитните градинари правят преди да извадят картофите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес