Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолози: Това е най-добрата закуска за хора с диабет

11 октомври 2024, 12:38 часа

Понякога, въпреки че не сте вечеряли, сутрешните нива на кръвната ви захар са високи. Това е известно като феномена на зората и е нещо, за което не трябва да се тревожите. Но ако кръвната ви захар е постоянно висока сутрин, има причина да се тревожите, особено ако имате диабет.

Още: Битката на плодовете: Кои съдържат най-малко захар

Какво се случва сутрин с кръвната захар

Точно преди да се събудите, черният ви дроб освобождава глюкоза в кръвния поток, за да ви даде енергия. Това е феноменът на зората и това е начинът на тялото ви да ви даде тласък, за да започнете деня. След като глюкозата навлезе в кръвния поток, панкреасът освобождава инсулин, за да избута глюкозата в клетките, където тя може да се използва за енергия.

За човек без диабет това не е проблем. Но, ако имате диабет, този процес може да не е добър знак. Това е така, защото тялото не произвежда достатъчно инсулин, за да управлява високата кръвна захар. Следователно, когато се събудите и тествате захарта си, може да видите, че е висока.

Защо е важно да закусваме здравословно

Редовната и балансирана закуска е много важна за хората, които имат диабет, защото може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни през целия ден. Не се препоръчват храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и захар, тъй като могат да доведат до повишаване на нивата на кръвната захар. Вместо това се стремете към закуска с протеини, богати на фибри въглехидрати и здравословни мазнини.

Най-добрата закуска според диетолозите

За много идеолози идеалната закуска за диабетици е овесена каша, смесена със семена от чиа. Освен вкусна храна, тя е и храна, пълна с фибри, здравословни мазнини и протеини. Тази комбинация се разтваря бавно, към което трябва да се стремите, когато става въпрос за управление на кръвната захар.

Как да си направим овесени ядки със семена от чиа

Необходими съставки:

  • ⅓ чаша овесени ядки
  • 1 супена лъжица семена от чиа
  • ¼ чаша обезмаслено кисело мляко
  • ¼ чаша замразени горски плодове
  • ⅔ чаша бадемово мляко
  • Малко канела на вкус
  • 1 супена лъжица смлени орехи

Начин на приготвяне:

Комбинирайте овесените ядки, семената от чиа, киселото мляко, горските плодове, бадемовото мляко и канелата в буркан или съд с капак. Разбъркайте добре и охладете за една нощ или поне за 2 часа. Накрая добавете ядките и се насладете на сутринта.

Ползи за организма

Нека разбием тази рецепта за закуска и да видим защо е толкова чудесен избор за хора с диабет или всеки, който я обича.

Закуска, пълна с протеини

Безмасленото кисело мляко, овесените ядки, добавените семена от чиа, бадемовото мляко и ядките осигуряват достатъчно количество протеин за закуска. Протеините помагат за смилането на въглехидратите, като забавят процеса на пикове на кръвната захар.

Съдържа здравословни мазнини

Подобно на протеините, добавянето на източник на здравословна мазнина към храната помага да се забави храносмилането на въглехидратите. Като цяло, балансираните и богати на хранителни вещества ястия помагат за забавяне на храносмилането на въглехидратите, стабилизирайки освобождаването на глюкоза в кръвния поток.

В тази рецепта семената от чиа и орехите осигуряват общо 15 грама мазнини. Освен това, мазнините в семената от чиа и орехите са омега-3 мастни киселини и полиненаситени мазнини, които са противовъзпалителни и са полезни за сърцето!

Осигурява сложни въглехидрати, богати на фибри

Овесът понякога може да не е подходящ поради високото си съдържание на въглехидрати. Той обаче е пълнозърнеста храна, което означава, че съдържат и витамини, минерали и фибри. Когато се комбинира с протеини и здравословни мазнини, те правят закуска, благоприятна за кръвната захар.

Още: Това са най-добрите начини за съхранение на мед

Пълна с фибри

Тази рецепта е пълна с фибри. Това хранително вещество помага за управлението на кръвната захар и е полезно за стомашно-чревната система.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес