Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог посочи 4 основателни причини да започнете да ядете броколи поне 2 пъти седмично

08 април 2022, 12:05 часа

Броколите са не само вкусни, но и изобилстват от хранителни вещества. Въпреки че този зеленчук често е пренебрегван заради специфичната си миризма.

Диетологът Роман Ишураев разкри защо всеки трябва да го консумира поне два пъти седмично.

Какви ще са ползите за вас, ако консумирате ежедневно броколи?

Пет причини да започнете да консумирате броколи поне 2 пъти седмично

Смята се, че най-добрият начин за приготвяне на броколи е варенето на пара. Това гарантира запазване на всички полезни вещества в този зеленчук. Благодарение на този метод на приготвяне калориите в него ще бъдат минимални.

Според диетолога е достатъчно да знаете 5-те най-полезни свойства на броколите, за да ги включите в менюто си.

Как броколите могат да подобрят здравето

1. Броколите са рекордьори по съдържание на витамин С (аскорбинова киселина). Дори нито един цитрусов плод не ги превъзхожда в това отношение.

2. Броколите съдържат големи количества витамини A, D, E и фолиева киселина. Всички тези вещества са изключително важни за метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати в организма.

3. Броколите се отличават от другите видове зеле с изключително богат минерален състав: съдържа калций, фосфор, магнезий, натрий, калий и др. Те участват в образуването на костната тъкан – допринасят за правилния растеж на костите при децата. Броколите се препоръчват и за възрастни за предотвратяване на остеопороза.

Дори най-големите противници на броколите се влюбват в тази рецепта с пармезан

4. Броколите потискат растежа на раковите клетки. В допълнение, те съдържат биологично активно вещество-антиоксидант - глюкорафанин, което помага за укрепване на имунната система и на естествените защитни сили на организма.

5. Броколите са отличен източник на фибри. Следователно консумацията им подобрява метаболизма и допринася за предотвратяването на атеросклероза. 

Яжте броколи, ако страдате от тези болести и ще усетите подобрение за дни

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или диетолог!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес