Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чаша вино вечер - 6 изненадващи ползи от отказа от този навик

10 октомври 2024, 18:12 часа

Пиенето на чаша вино вечер - много хора имат този навик и са убедени, че това действа благоприятно след тежък ден. Въпреки това отказът от този навик има много голяма полза за здравето, съобщава изданието The Health Site.

6 изненадващи ползи от oтказа от вино

Според изданието те включват:

  • по-лесно отслабване
  • намаляване на риска от няколко вида рак
  • възстановяване и регенериране на черния дроб
  • подобряване здравето на сърцето
  • подобряване на съня
  • подобряване на функциите на стомаха

Кардиолог: Този алкохол е по-полезен за сърцето от бялото вино

Виното съдържа много калории, повишава апетита и отслабва волята. Освен това алкохолът нарушава хормоните на глада в тялото, грелин и лептин, което повишава чувството на глад и намалява удовлетвореността след хранене.

Следователно, колкото повече вино пиете, толкова повече храна ще ядете. Ако се откажете от шест чаши вино от 175 мл на седмица, ще намалите около 960 калории, еквивалента на три хамбургера. 

Алкохолът също е мощен канцероген от група 1. Той може да причини рак, тъй като се разгражда в тялото, за да образува съединение, което може да увреди ДНК и да увеличи риска от седем вида рак, включително рак на устата, черния дроб, ларинкса, ректума и рак на гърдата.

Също така, един от страничните продукти на храносмилането на алкохола е образуването на ацеталдехид, който може да причини увреждане на ДНК и да блокира синтеза и възстановяването. В същото време етанолът увеличава възпалението и оксидативния стрес, което е свързано с повишен риск от рак. 

Черният дроб е органът, който извършва по-голямата част от тежката работа при метаболизирането на алкохола. Добре известно е, че продължителното пиене на алкохол вреди на черния дроб.

Степента, в която алкохолът засяга черния дроб, варира от човек на човек, но жените са склонни да бъдат изложени на повишен риск. Чернодробната цироза е най-известното чернодробно заболяване, свързано с употребата на алкохол.

След като намалите приема на алкохол, ще дадете на черния си дроб така необходимата почивка. Това означава по-малко стрес, което му позволява да се възстанови и регенерира. Когато черният ви дроб има шанс да се възстанови, ще забележите подобрение в цялостното си здраве и енергийни нива.

Червеното вино често се препоръчва като полезен за сърцето напитка, който може да намали риска от сърдечни заболявания. Въпреки това някои изследвания свидетелстват за това, че непиещите хора са с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и че много изследвания увеличават потенциалната полза от консумацията на тази напитка. С течение на времето големите количества алкохол притъпяват имунната система и способността на тялото да се самолекува. 

Повечето хора, които се отказват от виното или алкохол, забелязват подобрение на съня си, съобщава още изданието.

Симптоми като лошо храносмилане и киселинен рефлукс могат да бъдат причинени от алкохол, който дразни храносмилателната система. Отказът от всякакъв вид алкохол помага на стомаха по-добре да усвоява хранителни вещества, витамини и минерали.

Защо хитрите домакини оставят чаша вино вечер в кухнята?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес