Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чаят, с който ще забравите за подуването на корема

19 октомври 2023, 14:01 часа

Въпреки че яденето е удоволствие, прекомерната консумация на храна може да доведе до дискомфорт – подуване на корема, тежест, образуване на газове и други храносмилателни проблеми.

Ментата е добре позната билка, която подобрява храносмилането, има релаксиращ ефект и премахва газовете. Имайте предвид, че е по-добре да не използвате билката, ако имате киселини, тъй като може да влоши състоянието. Можете да приготвите чай от пакетче или от сухата билка - достатъчна е лъжица на чаша и 15 минути варене.

Тези 2 напитки пречистват червата и премахват подуването на корема

След преяждане е по-добре да се движите, отколкото да лежите на дивана (въпреки че за много хора е трудно да направят точно това). Движението стимулира храносмилането и засилва чревната перисталтика. Дори няколко минути пеша са достатъчни. Билковите напитко също са ефективни за подобряване на храносмилането. Освен ментовата напитка може да опитате и други варианти.

Напитки за добро храносмилане

Пиенето на неподсладен топъл черен или зелен чай е добре известно лечение при преяждане. Тези напитки подпомагат за отделянето на храносмилателни сокове, като ускорява разграждането на мазнините. Освен това помага вода с лимон, която не само овлажнява тялото, но и прочиства храносмилателната система. Най-добре е запарката да се пие след хранене, докато е още гореща.

Може да опитате билкова напитка от майорана. Тя стимулира секрецията на стомашен сок, има газогонно действие. Просто залейте една супена лъжица от билката с чаша вряща вода и оставете да къкри за 15 минути. Преди да се пие, инфузията трябва да се филтрира през цедка.

Отвара от копър също помага. Тя облекчава метеоризма, а също така помага при киселини, запек и болки в стомаха. Просто залейте подправката с вряла вода и киснете за около 10 минути.

Отварата от жълт кантарион има спазмолитично действие върху гладката мускулатура на жлъчните пътища и съдове (помага при храносмилателни разстройства и чернодробни заболявания), а също така има холеретичен ефект, съобщава изданието The Health Site.

Копривата стимулира обменните процеси и секрецията на стомашен сок. Веществата, съдържащи се в нея, също така подпомагат функцията на черния дроб, като детоксикират организма. Имат и антидиаричен ефект. Запарката от коприва се приготвя по стандартен начин - достатъчно е да залеете с вряла вода суха трева или готова торбичка листа от коприва и да оставите да се запарва за няколко минути.

Oще: Тези храни подуват корема и пречат на съня - никога не ги яжте вечер

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес