Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чаят от този зеленчук топи мазнините в корема - той е тайната на французойките

27 септември 2023, 10:54 часа

Чаят, приготвен от един зеленчук, който много от нас пренебрегват, топи мазнините в корема и оказва още куп полезни ефекти за тялото. Водата от артишок е известна сред французойките като средство за успокояване на метеоризъм и лошо храносмилане.

Тази напитка се приготвя от цели зеленчуци, включително листата, стъблото, сърцевината и цветовете. Консумира се както студена, така и гореща. Помага за прочистване на организма от токсини и подобрява храносмилането, като в същото време е източник на много хранителни вещества като витамин А , С и В1, желязо, магнезий, цинк и калций.

Въпреки че водата от артишок сега се смята за тенденция, започната от френските жени, чаят от артишок, който всъщност е топла вода от артишок, отдавна е много популярен във Виетнам. Там се нарича tra atiso и се прави от листата, стъблата, корените и цветовете на артишока и се консумира като лечебно средство при главоболие, диабет и редица други състояния.

Ползи от пиенето на вода/чай от артишок

Водата от артишок е страхотна за подсилване на имунитета, тъй като съдържа много витамин С и антиоксиданти, а също така може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството, предвид високите количества магнезий, цинк и калий, според изданието The Health Site.

Чаят от тази подправка е по-силен от аспирин - лекува главоболие и разрежда кръвта

Допълнителни потенциални ползи включват понижаване на нивата на холестерола, защита на черния дроб от токсини и засилване на храносмилането, плюс това е много ефективен диуретик и съюзник в борбата срещу стареенето на кожата.

Водата от артишок определено има лечебен потенциал против подуване на корема, тъй като екстрактът от цинарин в тази храна стимулира производството на жлъчка, което помага на червата да усвояват мазнините и да абсорбират витамини от други храни.

В допълнение, той и силимаринът са два антиоксиданта, които са свързани с подобрена функция на черния дроб и детоксикация, а премахването на токсините също може да помогне за облекчаване на подуването.

Рецепта за вода от артишок

Рецептата за вода от артишок е толкова лесна за изпълнение, просто трябва да сварите артишока и да използвате водата, в която сте го варили.

Можете да го консумирате по време на хранене, да го пиете сутрин, да го добавяте към супи, смутита или да го използвате като основа за готвене.

Няма препоръчително количество на порция за вода от артишок, така че можете да я пиете, когато ви е удобно.

Още: Този чай е любим на всички столетници в Китай

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Тя е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес