Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чай от мента - за какво помага и кой НЕ трябва да го пие

04 септември 2024, 11:05 часа

Чаят от мента се прави чрез запарване на листа от мента в гореща вода. Ментовите листа съдържат няколко етерични масла, които се освобождават при накисване в гореща вода, включително ментол, ментон и лимонен. Те придават на ментовия чай освежаващ, охлаждащ ментов вкус. Здравословна ли е тази напитка. Отговор на този въпрос дава здравният портал The Health Site.

Какво трябва да знаете за ментовия чай?

Чаят от мента може да се приготви от пресни листа, сушени листа или пакетчета чай. В пакетчета чай, мента може да се смесва с други аромати като женско биле или плодове. Този чай е без съдържание на кофеин. Той няма хранителна стойност по отношение на макронутриенти и съдържа само около две калории на 100 ml. Неговата стойност се крие в етеричните масла и техните потенциални ползи за здравето.

Учени: 1 чаша от този чай е по-вредна от 100 цигари

Чаят от мента е добре известен със своите ползи за храносмилането. Може да облекчи симптоми като газове и подуване на корема. Понастоящем няма много изследвания с хора за ефективността на ментовия чай, но някои проучвания върху животни предполагат, че той може да има релаксиращ ефект върху храносмилателната система.

Повечето от изследванията са фокусирани върху ментовото масло, което е по-концентрирано от чая, с някои доказателства, че може да предложи краткотрайно облекчение за страдащите от синдром на раздразнените черва.

Ако обмисляте да използвате ментово масло или чай за лечение на симптомите, свързани с този синдром, първо се консултирайте с личния си лекар, за да се уверите, че тази напитка е подходяща за вас.

Чистият чай от мента не съдържа кофеин. Ако закупите смес от чай от мента с черен или зелен чай, тя ще съдържа кофеин.

Пиенето на ментов чай преди лягане може да ви помогне да се отпуснете. и да заспите по-бързо. 

Ментата се използва широко като съставка в дъвки, паста за зъби за освежаване на дъха, заради естествените си антибактериални свойства може да помогне за предотвратяване на лош дъх. 

Въпреки че пиенето на чай от мента няма да излекува настинката ви, ментоловият аромат на мента заедно с парата от чая може да помогне за подобряване на назалния оток, ако имате запушен нос.

Кой не трябва да пие ментов чай?

Има някои доказателства, че ментовият чай може да бъде опасен за тези, които страдат от ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест), тъй като всъщност може да влоши симптомите, вместо да ги облекчи, пише още здравният портал, позовавайки се на проучвания.

Ако се борите с киселини, имате стомашна херния или камъни в бъбреците, опитайте се да избягвате чай от мента, тъй като, въпреки че няма известни нежелани реакции, той може да влоши симптомите при някои хора, страдащи от тези заболявания.

Някои хора са алергични към мента. Самите листа могат да причинят дразнене на кожата или очите, като сърбеж и копривна треска. Ако приемате чай от мента, симптомите на реакция обикновено се появяват в рамките на минути и могат да включват сърбеж в езика или гърлото, хрипове или кашлица. В редки случаи тази реакция може да бъде сериозна и да изисква спешна медицинска помощ, допълва още изданието.

Чаят помага ли за отслабване - отговор от лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес