Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чай от липов цвят - за какво помага

22 юни 2024, 07:42 часа

Липовият цвят е с невероятен аромат. В домашни условия можете да си приготвите здравословен и вкусен чай от него, който ще помогне при много заболявания. 

Реклама

Липите са дълголетни дървета, които се считат за декоративни, често могат да се видят в паркове и площади, особено по алеите. Цъфтят през юли и цветовете им миришат прекрасно.

Направете си лимонада от липов цвят! Най-добрата напитка за горещините

Как се събира липов цвят?

На първо място, дърветата, от които се берат цветове, трябва да растат далеч от градските агломерации и магистрали. Това ще намали риска от събиране на суровини, замърсени с отровни газове.

Липовият цвят се бере най-добре в топли слънчеви дни, късно сутрин или рано следобед, когато няма роса. Берете или режете само здрави, неповредени цветя.

Какви са ползите от липовия чай?

Цветовете на липата съдържат флавоноиди, т.е. съединения, които имат силен антиоксидантен ефект и премахват свободните радикали от тялото, които могат да увредят тъканите и да ускорят процеса на стареене на тялото, според изданието The Health Site.

Липовите съцветия съдържат още: кверцетин, който намалява пропускливостта на съдовете и тилирозид, силно противовъзпалително вещество. Липовият цвят също е богат на витамин С и рутин (подкрепа на имунната система) и витамин РР. Последният участва в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, а също така отговаря за доброто състояние на епитела (кожа, храносмилателен тракт и нервна система).

Витамин РР също допринася за правилното функциониране на нашия мозък. От своя страна, благодарение на високото съдържание на витамин С и рутин, липата е естествена подкрепа за организма при инфекции, включително настинки, грип, болки в гърлото, хрема, кашлица (особено упорита през нощта), фарингит, ларингит и бронхит.

В липовите съцветия ще откриете още танини (помагат при диария), минерални соли, органични киселини и ценни етерични масла, които освен всичко друго спомагат за отделянето на храносмилателни сокове.

Настойка от липов цвят има потогонно и диуретично действие, затова е най-добре да се пие вечер. Друго предимство е успокояващото и регенериращо действие преди сън. Чаят от липа облекчава напрежението и помага да се освободите от умората след умствено натоварване. Ако имате проблеми със заспиването, добавянето на инфузия от цветовете на липата към топла вана има успокояващ и спазмолитичен ефект.

Чай от липов цвят

Изсушени листа се използват за приготвяне на липов чай. Събраните съцветия първо се почистват от всякакви листа и клонки. След това ги изсушете, като ги разстилате на тънък слой (например върху хартия или ленена материя) на тъмно проветриво място, но в никакъв случай на слънце, защото тогава губят ценните си свойства.

Правилно изсушените цветя ще имат светложълт цвят и приятен, подобен на мед аромат. Най-добре е липата да се съхранява в плътно затворен стъклен съд, за да не загуби аромата си.

За да приготвите инфузията, ще ви трябва 1 чаена лъжичка сушени цветя, които трябва да се залеят с 1 чаша вряща вода и да се оставят под капак за около 10 минути. След това време трябва да прецедите напитката и можете да я изпиете веднага.

Липата има противовъзпалителен ефект: след охлаждане можете да изплакнете устата си с чай, тъй като той ефективно ще се справи с леки възпаления на венците и пародонтоза. При възпалено гърло също си струва да правите гаргара с охладената инфузия няколко пъти на ден. Можете също така да измиете лицето си с тази течност, за да успокоите раздразнената кожа и да използвате отварата за изплакване на увредена коса.

За какво помага много чаят от липов цвят

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес