Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Целина - как влияе на холестерола

25 юни 2024, 08:53 часа

Целината е растение от семейство Сенникоцветни, известно със своите невероятни свойства и богат състав. Тя е не само вкусен и нискокалоричен продукт, но и истински склад от полезни вещества за нашето тяло, съобщава изданието The Health Site.

Ползи от целината

Целината съдържа мощни антиоксиданти като кверцетин и флавоноиди, които помагат за намаляване на нивото на вредния холестерол в кръвта, който допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Освен това целината съдържа калий, който помага за поддържане на нормално кръвно налягане и регулира сърдечния ритъм.

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Когато става въпрос за укрепване на имунната система, целината е сред водещите храни. Тя съдържа витамин С, който стимулира производството на бели кръвни клетки и антитела, участващи в борбата с инфекциите. В допълнение, целината съдържа витамин А, който е от съществено значение за поддържането на здрави лигавици и бариерната функция в тялото.

Целината е невероятно полезна за храносмилателната система. Благодарение на високото си съдържание на фибри, стимулира чревната подвижност и предпазва от запек. В допълнение, целината има диуретичен ефект, като помага за прочистването на тялото от токсини и излишни течности.

Този зеленчук съдържа уникални съединения - фитонциди, които имат противовъзпалителни свойства. Това е особено полезно за хора, страдащи от ставни заболявания като артрит или артроза. Редовната консумация на целина ще помогне за намаляване на възпалението и болката.

В 100 гр стръкове целина има само 13 kcal и изобилие от фибри. Това помага за бързо засищане, като същевременно получавате минимум калории. В същото време целината има доста специфичен вкус, който не всеки харесва - това означава, че когато използвате стъблата като лека закуска, рискът от преяждане е минимален.

Освен това този зеленчук съдържа много витамини С, К, А, Е, РР и група В, калций, магнезий, желязо, калий, цинк, силиций, фосфор и селен. В допълнение, в състава му влизат 12 вида антиоксиданти, които правят целината отлично средство за предотвратяване на ранното стареене и много заболявания, включително рак. Витамин К и калцият укрепват костите, а калият и магнезият защитават сърдечно-съдовата система. Яденето на целина не само нормализира кръвното налягане, но подобрява храносмилането.

Вреди и противопоказания

Суровата целина е много вредна за тези, които страдат от стомашно-чревни заболявания. При задушаване или варене целината се смила и усвоява много по-лесно. Струва си да запомните за възможната индивидуална непоносимост към продукта.

Бременните жени категорично не трябва да ядат целина - съдържащият се в продукта апиол предизвиква прилив на кръв към мускулите на матката. В резултат на това са възможни спазми и дори спонтанен аборт. Яденето на целина по време на цикъл може да причини повишено кървене. Вина за това има вещесвото апиол. Кърмещите майки също трябва да избягват целината, за да не провокират алергия у детето.

10 невероятни ползи на сока от целина!

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес