Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борба с безсънието: 10 метода, които работят

11 юли 2024, 13:30 часа

Безсънието засяга 30-48% от възрастното население по света. При 10–30% хронифицира. Проблемът е, че не става въпрос само за вечната умора на следващия ден. Хроничното безсъние може да доведе до редица сериозни последици за здравето.

То води до намаляване на имунитета, тревожни и депресивни разстройства, затлъстяване, увеличава риска от диабет, а също така повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Изданието The Health Site изброява 10 работещи метода да се отървете от безсънието.

5 естествени и ефективни начина за по-бързо заспиване

10 начина да се справите с безсънието

Ако имате хронично безсъние и не можете да спите нормално в продължение на седмици, тогава трябва напълно да премахнете продуктите, които съдържат кофеин от диетата си.

На първо място, това се отнася за популярните кафе и чай.  Това важи и за газираните напитки, които съдържат кофеин, като Coca-Cola и други подобни. А също и различни енергийни напитки, защото почти всяка енергийна напитка съдържа огромни дози кофеин и захар, което има ободряващ ефект. Това обаче затруднява съня през нощта.

Много хора смятат, че алкохолът им помага да заспят, особено ако е в малка доза. Да, има такъв ефект и наистина, по-лесно се заспива, ако се пие чаша вино преди лягане. Но проблемът е, че алкохолът ви пречи да заспите дълбоко, в резултат на това сънят се оказва повърхностен и човек не си почива толкова, колкото трябва.

Пушенето обикновено причинява много различни вреди. Но освен, че често причинява сериозни заболявания, никотинът е и стимулант, който затруднява заспиването. 

Задайте точно време за събуждане и лягане - опитайте се да заспите по едно и също време. Определете колко време ви е необходимо, за да се наспите добре, обикновено седем до осем часа, и изчислете кога трябва да си легнете. Добавете и половин час, за да имате време да заспите.

Практикувайте физическа активност - тя не само подобрява сърдечно-съдовата ни система, но и помага за изгарянето на излишната енергия, което ще улесни много по-лесното заспиване вечер.

Всъщност дневният сън е много полезно нещо. Позволява ви да се чувствате енергични през втората половина на деня, без да използвате никакви стимуланти. Но дневният сън трябва да е в точното време: най-добре е веднага след обяд, а не в 10 или 15 часа.

Трябва да е с правилната продължителност: 10-30 минути. Ако спите по-дълго, ще навлезете в различна фаза на съня и вместо полза, ще получите вреда.

Трябва да изберете правилната повърхност: гърбът и главата ви трябва да са на хоризонтална повърхност. 

Научете се да управлявате стреса - той е една от основните причини за безсъние. Опитайте се да се отървете от всички събития, свързани със стреса, доколкото е възможно.

Ако заспивате трудно, опитайте се да спрете напълно да се откажете от новините. И също така прекарвайте по-малко време в социалните мрежи.

Храната пряко влияе върху нашето благосъстояние. Някои видове храни изискват твърде много енергия за обработка. Например, свинското месо се смила твърде дълго. В резултат на това тялото е принудено да изразходва енергия за преработката му. Това намалява качеството на съня.

Стаята, в която спите, трябва да е тиха и леко прохладна. 

Ако имате котка у дома, тогава може би е по-добре да оставите вратата на спалнята леко отворена или още по-добре да направите отделен вход към стаята за вашите домашни любимци, защото котките не обичат затворени пространства и обичат да се разхождат напред-назад в нощ.

Ако е минал повече от половин час и все още сте будни, станете и излезте навън, слушайте музика или четете книга, докато заспите.

Подправката, която трябва да сложите под възглавницата, за да се избавите от безсънието

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес