Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

12 май 2024, 06:35 часа

Тази билка е била позната на древните египтяни, римляни и гърци. Използва се в традиционната китайска медицина повече от 1000 години. Във Великобритания от цветовете на глухарче се прави вино, във Франция листата му се използват за приготвяне на салати, а в Гърция служат за основа на националното ястие - орта.

Реклама

Състав и полезни свойства на билката глухарче

Това питателно растение е богато на витамини, минерали и фибри. Листата и стъблата на глухарчето са склад на витамини А, С и К. Съдържат и някои ценни минерали: желязо, калций, калий и фосфор.

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Коренът от глухарче е богат на инулин, вид фибри, които са полезни за здравето на храносмилането. Всички части на растението съдържат антиоксидантни полифеноли. Те защитават човешките клетки от увреждане и се борят с оксидативния стрес

"Глухарчето има положителен ефект върху организма като цяло, повишава жизнеността и укрепва имунната система. Полезните вещества в растението подобряват работата на стомашно-чревния тракт, нормализират обмяната на веществата, понижават кръвното налягане, помагат за понижаване на холестерола", споделя руският лекар д-р Бавер Салихова.

"Сокът от пресни листа на глухарче има спазмолитично и антипиретично действие, насърчава загубата на тегло, възстановява чернодробните клетки и помага за отстраняването на камъни от бъбреците, пикочния и жлъчния мехур. Коренът от глухарче се използва за пречистване на бъбреците, тъй като има диуретично действие и се използва за намаляване на болката при артрит. Освен това коренът на растението има стабилизиращ ефект върху централната нервна система и намалява нивата на кръвната захар. Цветята на глухарчето спомагат за подобряване на работата на сърдечно-съдовата система, имат хепатопротективен ефект, предотвратяват развитието на онкологични заболявания, активират мозъчната дейност, имат холеретичен и диуретичен ефект", допълва още експертът.

Билката, която балансира хормоните и бори депресията

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и да замести назначеното вече лечение! Преди прием на билки задължително се консултирайте с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес