Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без лекарства: Най-добрите храни и напитки при запек

24 септември 2024, 11:21 часа

Когато мислим за поддържане на здрава храносмилателна система и избягване на подуване или запек, храненето остава в центъра на вниманието. Вашата диета е един от най-важните фактори за редовните, здравословни движения на червата.

Още: Травматолог разказва защо ни боли опашната кост при сядане

Въпреки че постепенното увеличаване на приема на храни с високо съдържание на фибри, пробиотици и други щадящи червата хранителни вещества е важно, има и храни за запек, които могат да имат по-бърз ефект. Когато изживявате един от онези неприятни моменти на „не мога“ и предпочитате да не посегнете към силен лаксатив без рецепта, експертите препоръчват да опитате следната храна.

Какво причинява запек

Запекът обикновено се отнася до изпражнения, които са твърди, сухи или трудни за изхождане, както и чувството, че не можете да изпразните напълно червата си. Честите причини за запек включват липса на диетични фибри, дехидратация или забавена функция на дебелото черво. Въпреки това, той може да бъде и симптом на стомашно-чревни разстройства като синдром на раздразнените черва.

Храни подходящи при запек 

Въпреки че няма храна или напитка, които да ви помогнат мигновено да се отървете, тези опции могат да помогнат нещата да се задвижат относително бързо, когато имате запек. Както при всяка друга храна, умереността е ключова и никоя от тях не трябва да се консумира в излишък.

  • Овесени ядки

„Овесените ядки съдържат разтворими фибри, които омекотяват изпражненията ви и улесняват отделянето им“, предлага д-р Радж Дасгупта. „Купа овесена каша сутрин може да ви помогне да премине запека в рамките на 24-48 часа.“

Също така е полезно да добавите горски плодове за допълнителни фибри. Просто внимавайте да не ядете твърде много фибри наведнъж (повече от една до две порции), тъй като това може да причини стомашен дискомфорт или газове, предупреждава д-р Дасгупта.

  • Круши

Крушите са с високо съдържание на фибри и сорбитол, които помагат за облекчаване на запека, казва д-р Дасгупта. Яденето на една средна круша с кората може да подобри храносмилането за един ден. Можете да ги консумирате сурови или да ги добавяте към салати.

Забележка: твърде много круши (повече от две до три на ден) могат да причинят газове или разхлабени изпражнения, добавя той.

  • Ленено семе

Лененото семе е богато както на разтворими, така и на неразтворими фибри, два вида фибри, които помагат за увеличаване на обема на изпражненията и подобряват движенията на червата, обяснява Стърлинг Уивър. Той също така помага за омекотяване на изпражненията, казва тя.

За най-добри резултати консумирайте 50 грама (около 5 супени лъжици) смляно ленено семе дневно, предлага тя. Можете да добавите брашното към смутита, овесени ядки или кисело мляко. Трябва също да пиете много вода заедно с лененото семе.

Обикновено ефектите на лененото семе за облекчаване на запека се забелязват в рамките на 24-48 часа, казва Уивър. Това обаче също е нещо, което трябва да се поддържа умерено, тъй като повече от 70 грама дневно може да доведе до храносмилателни проблеми като подуване на корема и газове, добавя тя.

  • Изкуствени подсладители

Знаем, че изкуствените подсладители не са най-здравословните съставки, но те присъстват в много храни и е известно, че имат слабителен ефект, казва Джени Станфорд, доктор по медицина.

„Започнете с един до два бонбона, за да разберете въздействието, което може да има върху запека, преди да консумирате повече“, предлага тя.

Потърсете захарни алкохоли, казва тя, особено сорбитол и еритритол. Важно е да избягвате постоянната, редовна консумация на тези продукти, отбелязва д-р Станфорд, тъй като те могат да причинят други отрицателни въздействия върху здравето.

Напитки, които помагат при запек

В допълнение към най-добрите храни за запек, има няколко напитки, които можете да пиете, за да ускорите облекчението и да улесните изхождането.

  • Плодов сок

Плодовият сок съдържа голямо количество фруктоза (захарта, която се намира естествено в плодовете). А високото натоварване с фруктоза често привлича вода в дебелото черво и разрежда изпражненията, насърчавайки движението на червата, казва д-р Станфорд. Тъй като плодовият сок е с високо съдържание на захар, започнете с 85мл. и оценете въздействието, което има за облекчаване на запека.

  • Кафе или чай

„Пиенето на топла течност, особено с кофеин, насърчава движението на червата при много хора“, предлага д-р Станфорд. „Топлите течности помагат чрез увеличаване на стомашната подвижност, а кофеинът има свои собствени последици за допълнително стимулиране на невроендокринните хормони, които насърчават храносмилането.“ “

Въпреки че както кофеиновите, така и безкофеиновите версии могат да го направят, кофеиновите версии имат по-мощно въздействие“, добавя тя. „Една или две чаши кафе или чай трябва да са достатъчни, за да предизвикат движение на червата.“

Още: Има ли връзка между сънната апнея и затлъстяването?

  • Вода

Пиенето на достатъчно течности е от решаващо значение за редовното изхождане и може да ви помогне в момента. Когато имате запек, изпражненията ви често са сухи и твърди, което затруднява изхождането. Водата помага за омекотяване на изпражненията, подпомагайки по-плавните движения на червата, обяснява Уивър.

В идеалния случай трябва да пиете вода през целия ден. Но когато се появи запек, консумацията на топла вода с лимон може да стимулира контракциите на червата, казва тя.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес