Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без диета: Зимните навици, които ще ви помогнат да отслабнете до пролетта

02 февруари 2024, 18:44 часа

Придържането към няколко навика през зимата гарантира отслабване до лятото без диета. Това споделя руският ендокринолог д-р Дилара Лебедева. Тя препоръчва консумация на сезонни плодве и зеленчуци, поне 7-8 часа сън и още един навик, който на пръв поглед няма нищо с фигурата, като облеклото ви да е съобразено с времето навън.

Зимни навици за отслабване до лятото без диета

"През зимата много често трупаме излишни килограми и нищо чудно: след празниците с богати пиршества и студа, поради който не искаме да се разхождаме навън дълго време и желанието за хапване на калорична храна, напълняването е неизбежно", казва специалистът.

Бързо отслабване без диета - топ 3 на най-добрите храни

"В резултат на това много хора се оказват в затворен цикъл: първо напълняват през зимата, след това подготвят фигурата си за лятото - и след това в студено време отново напълняват. Как да прекъснем този кръг и да се научим да живеем с приблизително еднакви килограми през зимата и лятото?", казва ендокринолог Диляра Лебедева.

"Първият и доста неочевиден съвет е да се стараете да се обличате според времето. Може да си мислите, че обличането на есенно палто през февруари при минус пет градуса няма да ви направи по-пълни, но грешите. Всъщност твърде много загуба на топлина кара тялото ни да иска повече храна - само за да възстанови загубената енергия. Освен това е важно да поддържате топло не само тялото, но и краката, главата и ръцете", казва експертът.

"Втори съвет: не яжте за двама. Ако мазни пържени картофи всеки ден, резултатът под формата на излишни килограми няма да закъснее. Не всеки може да си позволи екзотични храни през студения сезон, но се опитайте да ядете по-често сезонни зеленчуци: цвекло, моркови, мандарини", съветва ендокринологът.

Д-р Лебедева препоръчва и да се опитате да подобрите съня си.

"На много хора им отнема повече от месец, за да възстановят рутината си след празниците. Редовната липса на сън обаче провокира редовно преяждане. Затова отделете поне 7-8 часа за сън. Четвъртият съвет може да изглежда тривиален, но това не го прави по-малко ефективен: опитайте се да добавите повече физическа активност в живота си. Да прекарате целия уикенд между дивана и хладилника е лоша идея. Създайте навик да се разхождате навън всеки ден. Страхотно е, ако можете да се запишете на басейн или фитнес център. Ако следвате тези прости препоръки, няма да ви се налага да започвате диета през пролетта, за да отслабнете до лятото", казва ендокринологът.

Бързо отслабване - ендокринолог разкри златната формула

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес