Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бананите ТРЯБВА да се ядат всеки ден - това са причините

12 юни 2024, 09:42 часа

Един от най-популярните видове плодове са бананите, които често са изборът на хората, придържащи се към балансирано хранене. Ако консумирате банани ежедневно, може да забележите някои от тези четири ползи за здравето с течение на времето, съобщава изданието The Health, а именно повее енергия, по-добро храносмилане, по-лесно отслабване, по-силен имунитет.

НЕ яжте бананите така, защото вдигат кръвната захар

Ползи от бананите

Те са отличен източник на различни минерали, фибри и витамини, но са особено известни със съдържанието си на калий. Диетичният прием на калий е от съществено значение за мускулната функция и цялостната функция на тялото. Тези хора, които са физически активни, трябва често да ядат банани, защото калият в тях помага за възстановяването на мускулите и предотвратява крампи. Тези, които не получават достатъчно калий, са по-склонни да бъдат уморени и да изпитват мускулни крампи.

Калият не е единственото полезно хранително вещество, с което са известни бананите - те съдържат и значително количество фибри. Тези плодове са източник на фибри, които могат да подпомогнат с храносмилателния процес. Фибрите помагат за увеличаване подвижността на червата, което означава, че могат да помогнат за поддържането на здрава храносмилателна система. Ако консумирате банани всеки ден, може да забележите някои от тези ползи за здравето с течение на времето. 

Ако се опитвате да отслабнете по здравословен начин, включването на банани в диетата ви е чудесен вариант за това. Бананите помагат за поддържане на здравословна загуба на тегло, когато се комбинират правилно с протеини, фибри и здравословни мазнини.

Този плод е богат на устойчиво нишесте, което поддържа здравословни нива на кръвната захар и предотвратява внезапни пикове и спадове на енергията. Тези скокове могат да доведат до натрупване на мазнини, глад за храна, преяждане и глад за захар и въглехидрати.

Ежедневната консумация на този плод помага за поддържане на имунната система. Отчасти това се дължи на факта, че бананите поддържат здравето на червата, но също така и на хранителните вещества, открити в този плод. 

Бананите са отличен източник на хранителни вещества, включително калий, магнезий, витамин С, мед, витамини от група В и антиоксиданти. Всички тези хранителни вещества поддържат имунната система, така че включването на банани във вашата диета е един от начините да помогнете на тялото да се защити от вредните вируси и инфекции.

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат банани

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес