Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анемия - как да я избегнем с подходящите храни

05 юни 2024, 05:55 часа

Анемия се появява и тогава, когато червените кръвни клетки съдържат недостатъчно количество хемоглобин - богат на желязо протеин. Недостигът на желязо е опасен симптом, който трябва да се избягва. Той винаги е придружен от летаргия и редица други изтощителни симптоми.

Още: Различават ли се симптомите на диабета при жените и мъжете

Експертите обясняват, че анемията се появява, когато организмът е изправен пред ниско ниво на червени кръвни клетки. Поради тази причина желязото е жизненоважен минерал срещу анемията.

Хемоглобинът помага за транспортирането на богата на кислород кръв до различни части на тялото, така че когато той не е достатъчен, тялото е вяло и без енергия.

По-долу ще намерите някои от най-простите начини да избегнете появата на анемия, за да бъдете здрави и пълни с енергия.

Яжте храни, богати на желязо

Знаете ли колко желязо ви е необходимо, за да избегнете анемията?

Една жена се нуждае от 15-18 мг. желязо на ден, а един мъж - от 8-11 мг..

Едно яйце съдържа 6 мг. желязо. Препоръчително е да консумирате храни, богати на желязо. Избирайте яйца, пълнозърнести храни, картофи, билки, бобови растения, ядки и сушени плодове.

Тези, които имат проблеми с анемията, трябва да консумират яйца, млечни продукти, соево мляко и други.

Минералите, които идват от животински храни, се усвояват по-добре от организма, отколкото тези, които идват от растителни източници. Хората, които ядат месо и риба, трябва да консумират говеждо месо, говеждо месо, птиче месо, сардини, стриди, скариди и други.

Повечето зърнени храни са богати на желязо и допълват дневната норма. Хората със склонност към анемия се нуждаят от зърнени храни, обогатени с витамин В12, за да предотвратят появата ѝ.

Яжте храни, богати на витамин С

Витамин С подпомага усвояването на желязото, затова експертите препоръчват такива храни при всяко хранене.

Богати източници на витамин С са цитрусовите сокове, портокалите, чушките, доматите, броколите.

Ограничете количеството на кафето и чая по време на хранене

Уверете се, че сте хидратирани и пийте повече вода. Кафето и чаят, дори зеленият чай, намаляват количеството желязо, което се абсорбира в кръвта. Проучванията показват, че ако консумирате чай по време на хранене, усвояването на желязо в кръвта намалява с 62%. Въпреки това желязото, получено от животински източници, не се влияе от чая или кафето, но анемичните хора трябва да бъдат много внимателни с тези напитки.

Още: Как се променя тялото, ако консумирате джинджифил в продължение на 30 дни

Хранителен дневник

Трябва да сте внимателни към храните, които консумирате, за да разграничите количеството желязо, което получава организмът. Можете да записвате богатите на желязо храни, които консумирате за един ден.

Ако следвате тези пет съвета и поддържате здравословен хранителен режим, ще можете да избегнете появата на анемия, която се получава в резултат на ниски дози желязо.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес