Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако пиете сок от моркови - ще усетите тези невероятни ползи!

11 април 2024, 08:55 часа

Сокът от моркови осигурява много полезни предимства за здравето: подсилва зрението, укрепява имунната система, ограничава преждевременно стареене, редуцира рисковете от сърдечни заболявания и помага при желание за отслабване.

Реклама

Д-р Карла Леал обяснява тук откъде идват тези качества на оранжевия зеленчук. 

Такива ползи са възможни, защото морковите са богати на витамините А, С и К, на минерали и каротиноиди с антиокислителни, противовъзпалителни, имуномодулиращи и хипохолестеролемични свойства.

Важно е да запомните, че за да получите ползите от тази напитка, сокът от моркови трябва да бъде включен в здравословна диета заедно с редовна физическа активност.

Морковите: Изненадващо полезни и изключително нужни в менюто

Главните ползи за здравето от морковения сок са, както следва.

1. Поддържа здравето на очите

Сокът от моркови поддържа здравето на очите, защото е богат на витамина А, който предпазва от ксерофталмия. Това е заболяване, причинено от дефицит на този витамин и може да провокира сухота, бели петна пред очите,трудно виждане в тъмно и слепота. Морковеният сок е богат също на зеаксантин, бета-каротин и лутеин - каротиноиди, които насърчават производството на пигменти в ретината и помагат срещу дегенеративните процеси в макулата. Това е заболяване, свързано с възрастта. Сокът подпомага също против катаракта и нощна слепота.

2. Подсилва имунната система

Витамините С, А и бета-каротинът, присъстващи в сока от моркови, са важни за растежа, обновяването и укрепването на защитните клетки на организма. Те спомагат за подсилването на имунната система и борбата с вируси, бактерии и гъбички.

3. Забавя преждевременното стареене

Сокът от моркови помага за предотвратяване на преждевременното стареене чрез витамина А и бета-каротина. Те са хранителни вещества и биоактивни съединения с антиокислително действие, които помагат за предпазване на кожата от слънчевите ултравиолетови лъчи, предотвратяват и образуването на бръчки.

4. Поддържа здравето на костите

Понеже е добър източник на витамин К, сокът от моркови помага за производството на остеокалцин - протеин, който стимулира фиксирането на калций в костите и зъбите. Това е от съществено значение за нормалното развитие на костите и поддържането им в зряла възраст, като спомага за предотвратяване на остеопороза.

5-те огромни ползи от консумирането на МОРКОВИ

5. Предпазва от сърдечно-съдови неразположения

Витамините А и С, бета- и алфа-каротинът, присъстващи в сока от моркови, предотвратяват окисляването на мастните клетки. По този начин помагат за контролиране на нивата на холестерола в кръвта, предотвратявайки сърдечно-съдови усложнения от рода на ангина, атеросклероза и инфаркт.

6. Получаване на бронзов тен

Тъй като съдържа големи количества бета-каротин, сокът от моркови повишава образуването на меланин, който придава бронзов тен на кожата. За да постигнете този ефект върху вашия тен, се препоръчва да консумирате сок от моркови и други храни, източници на бета-каротин, най-малко 2 до 3 пъти на ден, поне 7 дни преди излагане на слънце.

7. Помага ви да отслабнете

Понеже е нискокалорична храна, сокът от моркови е добър вариант за контролиране на калориите във вашето меню, като ви помага да отслабнете.

8. Намалява високото кръвно

Като добър източник на калий, сокът от моркови разширява и отпуска артериите, благоприятства извеждането от организма на излишния натрий - по този начин действа като бариера пред високото кръвно.

9. Подобрява паметта и познавателните способности

Сокът от моркови подобрява паметта и познавателните способности, тъй като съдържа лутеин - каротиноид, който в мозъка, който запазва функциите на невроните.

10. Помага за предотвратяване на рак

Сокът от моркови е в състояние да помогне за предотвратяване на появата на ракови образувания, тъй като съдържа фалкаринол - биоактивно съединение с антиокислително и имуномодулиращо въздействие.

В допълнение, сокът от моркови инхибира растежа на туморните клетки.

Внимание! Статията е само за информация. По въпросите в нея винаги търсете професионален диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес