Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имаме камъни в бъбреците, защо не е полезно да ядем домати?

24 юни 2024, 15:28 часа

Ако сте сред пациентите, страдащи от бъбречно заболяване и по-специално от камъни в бъбреците, със сигурност сте срещали информацията в различни онлайн източници, че този вкусен червен плод, богат на витамини и минерали, увеличава риска от формиране на камъни в бъбреците, поради което сте го зачеркнали от ежедневното си меню.

Реклама

В разгара на лятото обаче доматите са основна храна както под формата на супи и салати, така и като основно ястие, сос и различни решения за пицата и пастата. Ако сте се отказали от консумацията на домати, защото някъде сте прочели, че камъни в бъбреците и домати не вървят ръка за ръка, не вярвайте на всичко написано особено от немедицински източници и лица. Вижте истината за връзката между камъни в бъбреците и домати.

Избягвайте ги: Тези храни образуват камъни в бъбреците

 Камъни в бъбреците и домати? Мит или реалност е разпространеното вярване за вредата от доматите?

-          Камъните в бъбреците са различи видове, както са и различни причините за образуването им. Отлагането на голямо количество калциев оксалат в бъбреците води до образуване на камъни в бъбреците. Когато бъбреците не могат да отстранят излишния калций, а вие консумирате твърде много храни, богати на калций, той се натрупва и превръща именно в камъни в бъбреците.

Калций обаче има в редица храни, а не само в доматите, така че те са несправедливо посочени като основен виновник за камъните в бъбреците. Ако вашите камъни в бъбреците са именно от този тип, то следва да ограничите не само консумацията на домати, но и на всички храни, богати на калций. Забележете обаче – да ограничите, а не да преустановите. Два домата на салата няма да доведат до камъни в бъбреците, бъдете сигурни. 

Ако вашите камъни в бъбреците не са свързани с калция, то спокойно може да продължите да се наслаждавате на доматите и не само на тях, но и на всички храни, богати на калций в щедри количества и без ограничение.

Доматите и заболяванията на бъбреците

Ако сте сред пациентите с бъбречни заболявания, вероятно се вълнувате и от калия и какво количество може да си позволите. Доматите са богати на калий и тук е ролята на вашия лекар да помогне в съставянето на правилната за вашето моментно и текущо състояние диета. Количеството калий, което можете да приемате всеки ден, ще зависи от стадия на бъбречното заболяване или вида на диализата.

-          Пациентите с ранен стадий на ХБН или с бъбречна трансплантация не трябва да ограничават доматите заради калия. Калият ще е проблем при напреднало заболяване и при пациенти, които не са получили нов бъбрек.

-          Ако сте сред пациентите на диализа, която е 3-4 пъти седмично, то калият може да е проблем и следва да ограничите консумацията не само на домати, но и на всички храни, богати на калий. Калият може да бъде проблем в зависимост от количеството, което ядете обаче. Половин суров домат не е проблем, но чаша варени ще бъде. Хапнете спокойно няколко резена суров домат, ако не може да устоите на аромата на летните домати.

Знаете ли защо се образуват камъни в бъбреците?

-          Пациентите, които са на ежедневна домашна и нощна хемодиализа трябва да подходят напълно различно – да увеличат приема на калий, тъй като по време на този вид диализа се извежда от организма много калий, който трябва да бъде възстановен. Лесен и вкусен начин да се набави калий е консумацията на домати и други храни, богати на калий.

Оказва се, че дали доматите ви вредят, ако имате бъбречно заболяване или камъни в бъбреците, зависи от редица фактори, сред които етапа, на който се намира заболяването, лечението, което е предприето или предстои, вида на диализата, това дали пациентът е вече трансплантиран, или е още чакащ, както и от вида на камъните в бъбреците. Да се обобщи обаче, че доматите не трябва да се консумират при камъни в бъбреците, е мит, който не се основава на факти.  

Статията има само информативен характер и не замества или отменя лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес