Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 неочаквани признака на дълголетие

19 октомври 2024, 15:24 часа

Учени откриха 9 от най-неочакваните признаци, показващи способността на човек да живее доста дълъг живот, съобщава изданието The Health Site. Сред признаците на дълголетие здравният портал посочва, позовавайки се на учените, раждането след 40 години, късната менопауза.

9 неочаквани признака на дълголетие

Човек може да доживее до сто години, ако майка му го е родила преди 25 години. Чикагски учени са доказали, че шансовете за дълголетие на такива хора се удвояват.

Тези, които изглеждат и се чувстват по-млади от реалната си възраст, могат да живеят по-дълго от останалите. В този случай оптимизмът и зарядът на енергия имат положителен ефект върху здравето.

Закуска за дълголетие: Какво трябва да ядете сутрин за удължаване на живота 

Жените, които стават майки след 40 години, живеят по-дълго. Ако плодовитостта не е приключила, тогава те може да имат ген за дълголетие. Тези, които започват сутринта си с чаша чай, който намалява вероятността от инсулт и инфаркт, са една крачка по-близо до дълъг живот. Въпреки това, не трябва да добавяте мляко към напитката.

Важен фактор за дълголетието са силните крака. В противен случай рискът от падания и счупвания се увеличава в напреднала възраст. Човек, който се стреми към дълъг живот, не трябва да хърка, тъй като апнеята ще му причини сърдечни проблеми и ще повиши кръвното му налягане. Общителни и оптимистични хора, жени със силен адаптивен имунитет и късна менопауза, започнала след 52 години, живеят до дълбока старост, съобщава още изданието.

Дълголетниците обикновено се хранят балансирано и разнообразно. Средно те получават 57%-65% от енергията си от въглехидрати, 12%-32% от протеини и 27%-31% от мазнини. Диетата им се състои предимно от оризова или пшенична каша, плодове, зеленчуци, листни зеленчуци и богати на протеини храни (животински и растителни) като птиче месо, риба и бобови растения, с умерена консумация на червено месо.

Това е диета, подобна на средиземноморската диета, която лекарите свързват с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Повечето от столетниците също така през по-голямата част от живота си са предпочитали диета с ниско съдържание на сол, съдържаща между 1,6 гр и 2 гр натрий (това е около 5 гр сол) на ден. А световноизвестните жители на японския остров Окинава (който има най-голям брой дълголетници на глава от населението), които следват окинавската диета с ниско съдържание на сол, обикновено консумират не повече от 1,1 гр натрий на ден.

Този резултат от проучвания на дълголетници показва, че за поддържане на здравето е необходимо да се ядат повече пълнозърнести храни, кореноплодни зеленчуци, бобови растения, плодове, зеленчуци, зеленчуци, бяло месо и риба.

Минимизирайте консумацията на червено месо и сол, съветва още изданието.

Тайната на дълголетието на японките: Ето какво ядат на закуска

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес